NRC Handelsblad
Joke Beeckmans

Anne en Herman van Veen

11 dec 2014

Kleinkunstenaar Anne van Veen (1983) is de dochter van actrice Marlous Fluitsma en kleinkunstenaar Herman van Veen, die over haar geboorte in 1986 de single Anne uitbracht. Zangeres en actrice Babette van Veen (1968) is haar halfzus.


Anne van Veen: "Weet waar je aan begint", zeiden mijn ouders toen ik auditie ging doen voor de toneelschool. Ze vonden het te gek, maar ook spannend. Zowel mijn moeder als vader heeft het vak nooit ge´dealiseerd. Zelf heb ik theater altijd al interessant gevonden. Ik was als kind alleen maar aan het zingen, dansen, schrijven en verzinnen. Toen mijn moeder in GTST zat, vond ik het hartstikke leuk om te kijken op de set en bij de visagiste. Op mijn zestiende ben ik een jaar lang in alle schoolvakanties achter mijn vader aangehobbeld op tournee door Duitsland. Het ritme was te zwaar voor een kind en bij thuiskomst moest mijn moeder me oplappen met vitaminen, maar ik vond het fantastisch.

"Mijn vader en ik lijken fysiek erg op elkaar. Als je hem ziet op film toen hij mijn leeftijd had, dan schrik je van de gelijkenis. We hebben dezelfde handgebaren, trekken en blikken. "We bevinden ons duidelijk wel in een andere levensfase. Hij blikt in zijn huidige programma veel terug en zingt over kleinkinderen en de naderende dood. Ik vraag me in mijn nummers af waar ik ben, wie ik ben en waar ik naartoe wil. Ik neig misschien ook iets meer naar een rafelrandje.

"Mijn zus Babette verschilt wel van mij. Zij is treffend in het anekdotische. Ik breng graag subtekst aan het licht. We voelen bewondering voor elkaar en zingen graag samen. Als er iets feestelijks is, worden we vaak opgetrommeld als Van Veen Duo.

"Door mijn familienaam kreeg ik meer publiek dan de gemiddelde debutant. Ik heb een soort van estafettestok, waar babyboomers nieuwsgierig naar waren. Het destilleert zich nu langzaamaan. Sommigen heb ik met mijn eigenheid kunnen veroveren, anderen haakten af omdat het toch niet helemaal Herman is."Joke Beeckmans