WITTE WKB.OEGSTGEEST

Gele eend moet schouwburg doen vollopen rond de Kerst

11 dec 2002

Leiden - Voor het eerst in de geschiedenis gaat de Leidse Schouwburg open met de kerstdagen. Sinds de opening van het theater in 1705 is dit nog niet voorgekomen. De opening is te danken aan Alfred J. Kwak, de eend zoals Herman van Veen die twintig jaar geleden heeft bedacht. De show heet Verboden te lachen is in Leiden exclusief te zien van 13 tot en met 30 december.


Van Veen, geboren in Utrecht en sinds jaren woonachtig in Soest, leeft de laatste jaren zowat bij onze oosterburen. Zijn toerlijst laat vele optredens in Duitstalige landen zien, van Oostenrijk tot Duitsland van Zwitserland tot elders in Europa. Ook bij onze oosterburen staan de avonturen van Alfred J. Kwak op de theateragenda, van 9 tot en met 18 mei in Düsseldorf. "In Nederland moet ik het hebben van de taal, in het buitenland meer van de muziek en mijn mimiek", zegt Van Veen.
De tijd is rijp voor een revival van de gele eend met zijn rode das. Twintig jaar geleden werd het dier geboren, verscheen in stripvorm en boeide tv-kijkend Nederland. Het werd een hype. Er was van alles te koop, als er maar een afbeelding opstond van het gele eendje. Herman van Veen noemde de eend naar een goede vriend Alfred. Jodocus leende hij van een clown en Kwak kwam van zijn ervaringen in het vallen.

Naast de nieuwe show is er nog een aantal nieuwe uitgaven van en over Herman van Veen op de markt gekomen. Zo is daar de cd Andere namen. Het is zijn 123ste.
Van Veen: "In het leven vallen mensen weg en komen andere op de wereld. Mijn vader is overleden, mijn kleinzoon is geboren. Daarover gaat deze cd."

Ook nieuw is een verbeterde versie van het boek In vogelvlucht met de ondertitel "levende herinneringen." Hef boek bestaat uit een selectie van eerder uitgegeven en nog nooit gepubliceerde teksten en foto's onder de noemer: een andere druk. Verder is er ook nog de DVD In vogelvlucht: plusminus 30 in beeld gebrachte liedjes met schitterende oude en nieuwe beelden. Tot slot is er nog de DVD van de grote show "Carré 2000." Volledige weergave van de show die twee jaar geleden uitermate succesvol gedraaid heeft.

Bezinning

Maar veel belangrijker is de nieuwe voorstelling die exclusief naar Leiden komt: Verboden te lachen. Frik van der Wurff, Edith Leerkes, Jannemien Cnossen en Wieke Garcia zijn de muzikanten, Alfred J. Kwak wordt gespeeld door Lilja Hermannsdóttir. Van Veen zelf treedt als op verteller j en zanger. Het wordt een vrolijke show met een ernstige ondertoon.
Van Veen heeft gekozen voor Leiden, omdat hij deze schouwburg een heel mooi en intiem theater vindt. Hij wil zijn kerstdagen hier graag doorbrengen. Door het overlijden van zijn vader is Herman meer dan ooit doordrongen van de gevoeligheid van deze dagen.
De voorstelling met kerst moet dan ook dienen als een moment van bezinning op het leven en als troost voor zichzelf en voor iedereen die troost kan gebruiken.