LEIDSCH DAGBLAD


'Alleen' Joop Visser ontbreekt

Cabaret-historie op 21 cd's

11 nov 1997

Een monument voor het Nederlandse cabaret uit de twintigste eeuw. Die omschrijving vindt Kick van der Veer uitstekend passen bij de cd-box 'lk zou je het liefste in een doosje willen doen'. Daarin zijn maar liefst 364 liedjes en conferences samengebracht. Een uniek project, want voor de eerste keer in de historie verleenden alle betrokken platenmaatschappijen, artiesten, componisten en tekstschrijvers hun medewerking aan een fonografische verzamel-bundel. Allemaal, behalve Joop Visser. "Eigenlijk is het een gemis dat er geen repertoire van Joop Visser in de cd-box zit. We hadden vier nummers van hem in gedachten", stelt Van der Veer. "Hij is een zo ongelooflijk unieke en dwarse man. Aan de andere kant: het zou ons zijn tegengevallen als hij 'ja' had gezegd. Visser vindt platenboeren maar pooiers en tuig. Hij wil alles zelf doen en niets met Hilversum te maken hebben."


Het is niet de eerste keer dat een omvangrijk verzamel-project van cabaret-materiaal verschijnt. In de jaren zeventig maakte Wim lbo al eens een 22-delige elpee-serie. "Dat was niet mis. Maar lbo kon alleen beschikken over materiaal dat door Phonogram was uitgebracht. En dus ontbraken mensen als Robert Long, Freek de Jonge en Herman van Veen in die serie. Voor ons project konden we heel vrijelijk putten uit al het materiaal."

Urenlang hebben Kick van der Veer en medesamensteller Jacques Klöters geluisterd naar ca- baret-opnames uit deze eeuw. "We weten allebei veel van het cabaret. Over sommige nummers was ook geen discussie mogelijk, die moesten op de cd. Neem de 'Tearoom tango' van Wim Son- neveld. Dat is zo'n klassieker, die mag je niet missen.

"Af en toe hadden we wel discussies. Jacques is meer de satiricus, ik ben meer de romanticus. Maar de meningsverschillen vielen reuze mee, hoor. Basis-uitgangspunt was dat de mensen in 2010 nog moeten kunnen begrijpen waar de liedjes over gaan. Om die reden is veel materiaal van Wim Kan afgevallen: het is zo gedateerd."

"Er stond ons een enorme hoeveelheid materiaal ter beschikking. Dus moesten we criteria aanleggen. Het kinderrepertoire, hoe mooi soms ook, viel buiten beschouwing. Ook vind je geen opnames van Belgische artiesten zoals Raymond van 't Groenewoud of Urbanus in deze verzameling. Maak je een dergelijke selectie niet, dan heb je aan veertig cd's nog niet voldoende." Vanaf morgen ligt de imposante cd-box in de winkels.