STORY

Wordt de eend van Herman van Veen beroemder dan Donald Duck ?11 oktober 1985
Herman van Veen heeft een sprookjesopera geschreven waarin de eend Alfred Jodocus Quak de hoofdrol speelt. Zal deze Alfred nog beroemder worden dan de inmiddels 50- jarige Donald Duck?


Een kleine, grappige eend maakt zich op voor een grote carričre. We hebben het dit keer niet over Donald Duck, maar over Alfred Jodocus Quak, de hoofdpersoon in de nieuwe symphonische sprookjesopera van Herman van Veen. In een uitverkocht Hamburger Theaterhaus presenteerde Herman voor het eerst zijn „Zeldzame avonturen van Alfred Jodocus Quak".

Waarom koos Herman voor de premičre in Duitsland? Herman; „Ik heb deze opera speciaal voor Duitsland geschreven. Daarnaast heb ik bij onze oosterburen toch het meeste succes. Het lag daarom voor de hand om dé wereldpremičre in Duitsland te houden."

Over zijn sprookjesopera vertelt Herman: „Het verhaal draait om de eend Alfred Jodocus Quak. Hij ervaart op een dag via de eendenpost dat de dieren in een land moeten leven waar nog niet eens genoeg water is om de snavel te poetsen. Alfred verzamelt vervolgens goudstukken om voor de dieren een vijver te bouwen. Helaas leent Alfred de goudstukken uit aan de koning die van het goud zijn bad laat vullen met limonade. Dan begint Alfred met de overige dieren een paleisrevolutie en laat zich tot koning kronen. Alfred wordt een goede koning en zorgt vooral voor dieren die heel weinig hebben."

Herman ziet zijn symphonische sprookjesopera als een bijdrage voor het werk van UNICEF, waarvoor hij al vele jaren aktief is. De Duitse televisie zal binnenkort een opname maken van Herman's sprookjesopera.