de Volkskrant
Gerard Cox (ingez.brief)

Cabaret is niet dood

11 oktober 1969

In uw voorlichtingsbrochure Kunst op Komst schrijft Gerard Paques het stuk „Het cabaret ligt op apegapen, de musical is dood". Het cabaret ligt op apegapen: De grote drie hebben dit jaar geen programma. Dat is inderdaad jammer, Herman van Veen, Fons Jansen, Rients Gratama ea.Halsema/Cox (dit jaar met Stuart) spelen hun programma een tweede jaar.


Van op apegapen liggen kan dus geen sprake zijn, want als deze programma's meer dan één seizoen kunnen lopen, dan komt dat door de overweldigende belangstelling die ervoor bestaat. Er zijn gewoon nog duizenden mensen, die het willen zien. Het gaat er dus niet om dat dit geen nieuwe programma's , zijn, daar ging het artikel ook niet over, maar dat er voldoende cabaret is om naar toe te gaan, en dat de toeloop dan ook zeer groot is. Bovendien meldt het artikel dan ook nog nieuwe programma's van Hoving, Van Vliet en Freek de Jonge en Bram Vermeulen. Gerard Paques is dus eerste ondeskundig, later spreekt hij zichzelf tegen.

Resumerend: Zolang cabaretprogramma's wegens enorm succes worden geprolongeerd ligt het cabaret niet op apegapen. Zolang er een musical staat die goed bezocht wordt en er een andere in voorbereiding is, is de musical niet dood. Het stuk van Gerard Paques was derhalve, behalve ondeskundig en ongeïnformeerd, ook tendentieus en kwaadaardig.ROTTERDAM Gerard Cox