DAGBLAD VAN ALMERE
Els Boer

Matangi Kwartet gaat als een speer

Maria-Paula Majoor: 'Musicus zijn is geen vetpot'

11 okt 2002

Zij komt over als een spontane meid die nuchter in het leven staat en alles mee heeft. De toekomst lacht de van oorsprong Bussumse violiste Maria-Paula Majoor(24) inderdaad toe. Samen met drie medestudenten richtte zij driejaar geleden, ter voorbereiding op haar eindexamen aan het Haags Conservatorium, het Matangi Kwartet op. Een kwartet dat, sinds de vier leden voltijds samen studeren aan de Nederlandse Strijkkwartet Academie, werkelijk gaat als een speer.


BUSSUM - Bij onze afspraak in een Bussums etablissement - ais Haagse komt zij nog regelmatig even 'stappen' in haar geboorteplaats Bussum - brengt zij ons vorige interview, zeven jaar geleden in Den Haag, ter sprake. Maria-Paula was toen pas zeventien jaar en stond vlak voor de finale van het befaamde Davina van Wely Concours, waar zoals gebruikelijk de prijzen werden uitgereikt door prins Claus.
Nu, vlak na diens overlijden, is zij zichtbaar aangedaan als zij aan die ontmoeting terugdenkt: "Prins Claus sprak mij toen aan op een wijze die ik nooit vergeten heb en waar ik altijd aan denk als ik het even niet meer zie zitten. Ik werd daar vierde prijswinnaar en na tuurlijk ging alle aandacht naar de eerste drie en alle belangrijke mensen die daar verder rondliepen. Prins Claus zag mij zeker nogal verloren staan en begon uitgerekend tegen mij te praten over hoe mooi hij mijn Mozartsolo had gevonden. Ik vertelde hem dat ik eigenlijk niet eens solist wilde worden en dat mijn passie uitging naar het strijkkwartet. 'Als daar je hart in ligt, zal het je lukken ook!', vond hij. Het was een opmerking die mij altijd is bijgebleven!"

Offers

Dat het haar inderdaad gelukt is, lijdt geen twijfel, maar het heeft haar wel offers gekost. Na het conservatorium studeerde zij nog in Freiburg bij Rainer Kussmaul en had een goede baan als vaste violiste bij de tournee van Herman van Veen. Totdat de eervolle uitnodiging kwam om met het Matangi Kwartet als één van de eersten te komen studeren aan de in 2001 opgerichte Nederlandse Strijkkwartet Academie in Amsterdam. Het succesvolle eerste j aar leverde al veel optredens op. Matangi won de eerste prijs op het Kamermuziek Concours in Almere en is deze zomer zes weken in Aix-en-Provence geweest voor lessen en concerten. Via de serie Het Debuut komen zij in alle grote Nederlandse concertzalen en hun eerste cd - 'Première', met onder meer hoogtepunten uit de kwartetliteratuur als Dvordks Amerikaanse Kwartet - is recent op de markt gekomen.

Majoor: "Ik heb voor dit alles een geweldige leraar moeten laten schieten en verdien nu ongeveer vier keer minder dan bij Herman van Veen, maar het is het beslist waard. Ik heb trouwens nog steeds contact met Herman van Veen en kom zaterdag met hem op tv in de Staatsloterij Show. In zijn programma's kon ik altijd heel goed mijn ei kwijt. Het is ook een fijn gevoel dat je publiek komt voor een avond muziek zonder vooroordeel, dus niet zoals je dat vaak in het Concertgebouw ziet waar je steeds met anderen vergeleken wordt."

Vechten

"Het is geen vetpot om musicus in Nederland te zijn. Ons land zorgt niet goed voor zijn eigen musici. Kwartetten uit het buitenland verdienen per definitie veel meer, of ze beter zijn of niet. Het Matangi Kwartet wil ervoor vechten om daar verbetering in te krijgen. Nederland is nog geen strijkkwartetland. In Duitsland kan je strijkkwartet studeren op het conservatorium, terwijl dat hier nog een uitzondering is. Daarom is deze Strijkkwartet Academie ook zo welkom. Ik ervaar dat er langzamerhand meer interesse komt en dat we steeds vaker met open armen worden ontvangen."

Het kwartet hoopt te zijner tijd als eerste in Nederland fulltime te kunnen werken en een internationale carrière op te bouwen. -.
Voorlopig hebben primarius Maria-Paula Majoor, violist Daniel Torrico Menacho, altist Karsten Kleijer en cellist Nander Cirkel nog twee keer per week les in Carré, waar een speciale ruimte is gereserveerd voor de Academie. Het viertal woont in Den Haag in twee flats boven elkaar en beschikt daaronder over een eigen repetitieruimte. Maria-Paula Majoor deelt een appartement met de altist. "Samen spelen en samenwonen gaat ons ontzettend goed af. Karsten en ik hebben nu twee jaar een relatie en ik ben nog nooit zó verliefd geweest. Ook met het kwartet zijn wij van plan om heel lang bij elkaar te blijven. Je : moet het maar zien als een huwelijk, hoewel je natuurlijk nooit weet wat de toekomst brengt. Wij zijn vier totaal verschillende karakters en persoonlijk neem ik vaak geen blad voor de mond , als ik iets niet mooi vind. Ik moet nog leren om dingen beter te formuleren", bekent ze eerlijk. ... Speellijst oktober Matangi Kwartet: vanavond Nieuwe Kerk Haarlem; 13 okt. De Doelen Rotterdam; 14 okt. Dr. Anton Philipszaal Den Haag; 15 okt. De Harmonie Leeuwarden; 16 okt. Concertgebouw Amsterdam; 19 okt. Lutherse Kerk HoornEls Boer