DRENTSE COURANT

Eigenaren wijzen geruchten over slechte financiŽle positie park van de hand

Veenpark moet zich voor kantonrechterverantwoord

11 okt 2000

Van een onzer verslaggevers

BARGER-COMPASCUUM/EMMEN _ De gebroeders Keuter, eigenaren van het veenpark in Bar- ger-Compascuum, moeten zich voorde kantonrechter in Emmen verantwoorden voor twee vergrijpen: een arbeidsconflict met een voormalige medewerkster in Leek en een geschil over schilder werkzaamheden in het park met Manak Schilderwerken in Assen. De vrouw, A. Hooijenga, zegt nog zo'n zesduizend gulden te goed te hebben aan achterstallig salaris uit de periode dat zij voor hen werkte in de Albertus Hoeve, het restaurant op landgoed Nienoord dat ook door hen wordt geŽxploiteerd.Het dienstverband werd volgens haar na zeven maanden beŽindigd, omdat zij naar eigen zeggen constant te weinig uitbetaald kreeg en vaak ook veel te lang op dat geld moest wachten, De Leekster vertelt als bedrijfsleidster voor de Keuters te hebben gewerkt en verwijt hen de CAO-regels voor het personeel met voeten te hebben getreden. Haar belangen heeft zij in handen gegeven van het Bureau Rechtshulp in Groningen.

Manak Schilderwerken claimt een bedrag van bijna zesduizend gulden bij het Veenpark van de gebroeders Keuter voor arbeid waarvoor niet is betaald. Pogingen van de gerechtsdeurwaarder om het geld te innen, hebben niets opgeleverd. Het eist nu dat de kantonrechter de broers dwingt tot uitbetaling over te gaan. Het veen park is ondergebracht in een vennootschap onder firma (vof), waarvan Harrie Keuter en diens broer Gerard de scepter zwaaien. Harrie Keuter is ook verantwoordelijk voor de gang van zaken in Leek. Hij is echter al enige tijd ziek en derhalve niet voor commentaar bereikbaar.

Zijn broer Gerard wil alleen maar kwijt dat het om een geschil gaat waarmee hij niets van doen heeft.
Het veenpark staat daar geheel buiten. Ten aanzien van het geschil met Manak Schilderwerken zegt hij dat het bedrijf geen werkzaamheden heeft uitgevoerd in het park en derhalve geen recht heeft om een claim in te dienen. In beide zaken kan volgens hem geen verband worden gelegd met de financiŽle positie van het park, die volgens hem heel goed is.
De geruchten dat het tegendeel waar is, verwijst hij daarmee naar het land der fabelen.

Eind deze maand gaat het veenpark dicht omdat het seizoen is afgelopen. Dan hebben zo'n 70.000 bezoekers de kassa's gepasseerd. Volgens Keuter is de omzet met meer dan twintig procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. "Het park is dus gezond. Voor het nieuwe seizoen hebben we nu al weer tal van activiteiten op stapel staan. Het turfschip wordt opgeknapt en zal gaan varen in het kanaal op het veenpark en de expositiehal gaat na lange tijd gesloten te zijn geweest weer open voor het publiek. Daarnaast gaan we ook weer iets doen met Herman van Veen. Wat het precies gaat warden, is nog een punt van bespreking", aldus Gerard Keuter.