Trouw
Ruud verdonck

De markt is rijp voor BB de Beer

11 sep 1992

Hoe vertel ik het mijn dochter? In het blad Studio van de KRO staat zomaar dat Alfred J. Kwak is overleden. Nou ja, dat kan ik nog wel aan haar kwijt. Maar hoe kleed ik het een beetje aardig in, dat zij Kwaks opvolger BB de Beer, als hij vanaf januari bij de NCRV gaat optreden, geheel heeft te negeren, dood te zwijgen, gauw naar een ander net mag zappen, desnoods naar de rotzooi van Telekids?


Alfred J. Kwak was een schepping van de cabaretier Herman van Veen. En in z'n soort bepaald niet de slechtste tekenfilm voor de jeugd. Akkoord, de plaatjes kon je niet echt inspirerend noemen. De films werden in een Japanse tekenfabriek gemaakt, de liefdeloosheid lag er dik op. Maar de avonturen die hij beleefde, boden een hele aardige kennismaking met de grote mensen-wereld. Alfred J. Kwak was een eendje dat meteen in de eerste aflevering een weeseendje werd (tranen met tuiten), maar gelukkig onder de hoede kwam van de arbeidzame Henk de mol. uiteraard verwoord door Frits Lambrechts. waarna Alfreds verdere avonturen ons lieten kennismaken met het milieu. Hitlers rassentheorieŽn. projectontwikkelaars, ontwikkelingssamenwerking, de VVD, de problematiek van de overbevissing van de Noordzee, doping in de sport, kalverliefde. enfin het hele troebele scala van de echte wereld. Nee. als je naar Kwak keek. dan kon je tijdens het kringgesprek op school niet meer verrast worden.

Wij barsten van de herinneringen aan de dierbare overledene. Kwak staat op enkele kledingstukken, uiteraard op een rijtje cassettebandjes en cd's, op plakplaatjes, op voor jonge kinderen onleesbare stripboeken, op al het primaire schoolmateriaal, een wekkertje. Een deel van de opbrengst ging naar goede doelen. Moge hij rusten in vrede. En Henk de mol ook, natuurlijk. Ze waren internationaal herhaald en helemaal uitgemolken. Als je wacht op een nieuwe generatie klantjes is de markt bedorven. Herman van Veen heeft de opvolger voor Alfred Jodocus Kwak klaar staan. BB zal zeker ook weer hoogst opvoedend aan de slag gaan. Maar voor het zover is zijn er al andere slagen geslagen. Zo zal er ook een speelfilm van BB de Beer komen, die door Monique van de Ven wordt geregisseerd. Voorts zijn stripboeken, video's en uiteraard cd's te verwachten. Dan komen de drinkbekers, nachtponnen, petjes, de poppen niet te vergeten - de beer is in de mode, posters en plakplaatjes vanzelf ook wel. Dus: op naar de NCRV om onder het mom van een kinderserie reclamezendtijd in te slaan, want daar hebben ze net de commerciŽle troep van Disney overboord gegooid. De klantjes wachten met smart op de Ster-spot voor de nieuwe prullaria.

Kan de zingende mompelaar daar niet eens een serie over maken?Ruud Verdonck