Limburger
Jan Koesen

Koop een boom voor een arm kind

11 sep 1991

Herman van Veen zit in een boom. De camera klimt omhoog. En Herman vertelt het volk dat die een boom moet kopen. Voor de stichting Colombine. Het geld gaat naar de kinderen in de Derde Wereld. En minister Pronk doet er dan evenveel bij.


Komende vrijdag zendt de NCRV de dokumentaire 'Hartstocht voor bomen' uit. Enkele bekende figuren vertellen wat bomen voor hen betekenen. Dat is heel veel. De dokumentaire is een op-warmertje voor een project dat op 23 september begint, 'Een boom voor het leven.' Twaalf vrouwen van ministers en andere hoge bomen plaatsen die dag in iedere provincie een boom. Dat is een startsein. Bedoeling is dat er daarna projecten op gang komen. Particulieren, scholen, verenigingen en bedrijven kunnen bij Colombine een boom bestellen.


Veel gepraat


Herman van Veen: "Een jaar geleden was ik met drie kinderen en minister Pronk in New York bij de Wereldtop voor Kinderen. Toen spraken de wereldleiders af dat ze iets zouden doen aan de onmenselijke kindersterfte. Wij gingen naar de tuin naast het gebouw van de Verenigde Naties en hebben daar toen een boom geplant. En daarna hebben we veel gepraat. Uiteindelijk kwamen we met vier projecten die in het Unicef-programma van de regeringsleiders passen." De vier projecten zijn Thailand (waar door ontbossing de bodem vervuild wordt), Senegal (geen scholen en waterputten en geen medische hulp), diverse landen als Afganistan, EthiopiŽ, Madagaskar, Mozambique, India en Birma waar kinderen nodig ingeŽnt moeten worden en tenslotte een apart project voor EthiopiŽ, waar uitdroging door diarrhee duizenden kinderen velt.

Diegene die een boom koopt, kan kiezen uit vier soorten (in verschillende grootte en prijsklasse), zoals de haagbeuk, de eik, de beuk en de rode beuk. De goedkoopste kost 12 gulden, de duurste 60 gulden. Ongeveer 80 procent van deze bedragen gaat naar het goede doel. De bomen zijn te bestellen bij de Stichting Colombine, (Kerkdijk 11. 3615 BA Westbroek. Tel. 03469-2040). Er zal een soort van Fleurop - systeem bedacht worden om "de bomen af te leveren bij de koper die natuurlijk ook die boom aan een ander kan schenken. Inmiddels is de eerste 'Boom voor het leven' al geplant in het Land van Ooit bij het 'Graf van het Onbekende Kind.'


Grote Beer


Herman van Veen: "Toen we het met de NCRV bespraken. reageerde die zeer enthousiast. Tijdens die gesprekken kwamen we aan raakvlakken. Zo heb ik onlangs een verhaal geschreven, getiteld 'De Grote Beer' dat gaat over de relatie tussen die Grote Beer in de kosmos en de knuffelbeer van het kind. Dat schreef ik voor een dansgezelschap. Als een school iets leuks doet met het boomproject komt dat gezelschap daar 'De Grote Beer' dansen. Ook zijn we bezig met een speelfilm en een animatieserie op langere termijn. De opbrengst gaat naar die projecten. Ik wil duidelijk maken dat het kind en de Grote Beer elkaar nodig heb-ben. In die speelfilm zal Monique van de Ven haar debuut als speelfilmregisseuse maken."

Herman: "Stel dat een school met het leukste project komt. Dan komt er een jury die in een lommerrijke omgeving de beste uitkiest. En bij die school gaan wij dan een voorstelling geven." Aan de dokumentaire die de actie voorafgaat werken mee Herman van Veen, minister Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking, Anneke en Milko Stijvers van het Circus Renz, ballonvaarder Erik Bosman, schrijfster Astrid Roemer ("Ik heb een bijna erotische verhouding met een naakte boom"), illustrator Peter Vos, schrijver Koos van Zomeren en boomverzorger P.Floris. De naam 'Colombine' is afkomstig van de Commedia dell'Arte, waarin Colombine de vriendin van Harlekijn is. Harlekijn in zoals bekend Herman van Veen zelf.Jan Koesen