VELUWS DAGBLAD

NCRV: 'Herman van Veen wist wel af van censuur'

11 juni 1998

Van onze cultuurredactie Hilversum

Volgens de NCRV was Herman van Veen op de hoogte van de 'censuur die de omroep heeft toegepast bij het televisieprogramma 'Herman van Veen: goal" dat maandagavond werd uitgezonden.


Daarin kwam een sketch voor waarin Van Veen een vloekende voetbalsupporter speelt. De vloeken waren op televisie echter vervangen door talrijke 'bliepjes'.

"Herman van Veen is zelf bij de montage aanwezig geweest", zegt programmamanager Roek Lips. Het is zelfs zo dat we voor die bliepjes gekozen hebben omdat dat de impact van die sketch alleen maar versterkte. Dat we daarmee vloekwoorden omzeilden, was mooi meegenomen; we zijn nu eenmaal een christelijke omroep."

Het programma 'Herman van Veen: goal' was een herhaling: in 1996 was het ook al eens te zien. "Toen is er niemand over die bliepjes gestruikeld", zegt Lips. Dat Van Veen en diens manager Ron van Eeden in eerste instantie boos op de bliepjes reageerden, is volgens Lips een kwestie van vergeetachtigheid:
"Die montage is inmiddels alweer twee jaar geleden. Later wist Herman zich weer te herinneren dat hij er zelf bij is geweest."