Parool
PETER ROLLOF

"Volgende keer zing ik het Wilhelmus in de finale."

11 juni 1994

WIST HIJ VEEL dat er in Noordamerikaanse stadions gezongen werd. De voorzitter van de Canadese voetbalfederatie maakte het hem duidelijk na afloop van een optreden in Toronto. Herman van Veen zal het Wilhelmus zingen in het Varsity-stadion, waar Canada en Nederland morgen voor een decor van overwegend Nederlandse immigranten hun wedstrijd spelen.


Met de KNVB heeft Van Veen afgesproken dat het optreden een vervolg krijgt op 17 juli. "Tijdens de WK-finale in de Rosé Bowl in Los Angeles zing ik nog een keer."
Hij heeft wat met voetbal, zegt Van Veen in het Bradgate Arms hotel, waar de Oranje-selectie is neergestreken. Sterker nog: de zanger/conferencier/componist/tekstschrijver laat er geen twijfel over bestaan dat hij tot de categorie 'kenners' behoort. Herman van Veen heeft zijn 'ideale' Nederlands elftal al samengesteld. Het wijkt niet af van de keuze die bondscoach Dick Advocaat voor de eerste 7K-groepswedstrijd tegen Saoedi rabiegaat maken. "Advocaat kiest ïorgen voor Taument, maar dat had hij al eerder moeten doen. Taument is grillig en onberekenbaar, maar je moet geduld hebben en rustig blijven wachten op zijn geniale invallen.

Mare Overmars kennen we. Hij kan hard lopen, maar de verrassing ontbreekt."
Over de bezetting van de linkerkant van het middenveld meldt Van Veen: "Witschge of Numan heeft dit elftal niet nodig. Er blijft maar één man over: Aron Winter. Hij is rechts- benig, maar dat speelt geen rol voor zo'n voetballer." De 'kenner' Herman van Veen is al evenzeer bevangen door Oranje- koorts, zijn optimisme is dus onverwoestbaar. "De voorbereiding van dit elftal op het WK was perfect. De meeste spelers hebben zich met hun clubs niet tot het laatst toe hoeven inspannen. Alleen Koeman stond met Barcelona lange tijd onder druk. Maar de rest van de groep heeft op tijd rust gekregen en begint weer fris aan het wereldkampioenschap."

Van Veen mocht de afgelopen dagen een paar keer met de spelersbus van het Nederlands elftal meerijden en heeft zijn conclusies getrokken:
"In dit team heerst een ontzettend

goede sfeer. Dat leid ik af uit het respect dat de spelers voor elkaar hebben. Dick Advocaat is de best denkbare coach voor deze groep. Hij heeft de spelers genomen waarmee hij de beste resultaten kan boeken."

Johan Cruijff, beoogd WK-coach, had het anders gedaan. "En op zijn manier voor de samenstelling gekozen waarin hij als coach tot optimale resultaten was gekomen. Cruijff zou verrassingen niet hebben geschuwd. Cruijff was rustig met Boudewijn Pahlplatz gekomen. Nee, niet met Stanley Menzo. Om een tennisuitdrukking te gebruiken: deze jongen is niet vast genoeg." Het spijt Herman van Veen, dat Nederland tijdens het WK niet in de sterkste samenstelling zal verschijnen. "Wij slagen er niet in de krachten te bundelen, maar deze selectie bulkt nog steeds van de kwaliteiten. Een orkest is zo goed als de slechtste muzikant. De slechtste muzikant in het Nederlands elftal behoort ook nog tot de wereldtop. Kijk maar naar de prijken die de spelers in hun carrière nebben gewonnen."

De mislukte vrijage tussen de KNVB en Johan Cruijff en het vertrek van Ruud Gullit is volgens Herman van Veen te wijten aan slechte adviseurs. Zij hebben hun eigen belangen in het spel dat wordt opgevoerd om de positie van de vedette te verdedigen. "De affaire met Gullit noem ik een koningsdrama, een tragedie. Zijn motieven zijn volstrekt raadselachtig. Gullit was in topvorm, kwam fitter dan ooit binnen en had zich als doel gesteld op het hoogste niveau af te zwaaien. Vervolgens haakte hij af. Die logica ontgaat me." "Ooit zag ik Gullit de prijs die hij had gewonnen als Europees voetballer van het jaar aan Mandela overhandigen. Hij liet zijn gevoel spreken en dat ontroerde me. Vorig jaar was er een televisieprogramma waarin hij diezelfde Mandela een shirt van Sampdoria gaf. Dan weet je dat er weer krachten op de achtergrond aan het werk zijn geweest Gullit liet zichgebruiken voor debreclametruc. i Het is e moeilijk als topsporter de juiste adviseurs te vinden. "Zoek 1maar' eens uit wie wel en wie niet betrouwbaar is. Mensen zoals hij worden voortdurend naar de mond gepraat. Gullit is in een web verstrikt geraakt. Hij gaat terug naar een club waarvan de eigenaar in zijn rol als minister-president het fascisme vergoelijkt.

Doodzonde. Ik hoop dat Gullit de kracht vindt om zich van dit soort mensen te ontdoen. De adviseurs om hem heen domineren hem." Van Veen onderkent hoe moeilijk het is als artiest of profvoetballer de juiste mensen om je heen te verzamelen. "Ik ben actief in de showbusiness Als artiest moet ik mijn creativiteit optimaal kunnen benutten. De zakelijk leider zorgt ervoor dat ik kan blijven optreden, maar ik zorg er wel voor dat ik de eindverantwoording Blijf dragen. Zodra dat niet meer het geval is kom je op een hellend vlak terecht."

Herman van Veen verwijst daarmee indirect naar de affaire-Cruijff. Commerciële motieven verhinderden zijn aanstelling als bondscoach tijdens de. wereldtitelstrijd.
Johan Cruijff en de KNVB struikelden over de BV van Cruijff. Hij had Ie weinig invloed op de mensen die zijn belangen behartigden."PETER ROLLOF