HAAGSCHECOURANT

Tot verbazing van Herman van Veen

Dure "Pol" wordt maar kort gespeeld

11 juni 1987


Rotterdam — „Wij zijn gewend ons geld terug te verdienen", zo reageert Herman van Veen verbaasd op de voor hem wonderlijke wereld van het gesubsidieerde toneel die hij bij het RO Theater voor het eerst zal meemaken.
Want: voor een half miljoen produktiekosten heeft het RO de opera 'Pol' in voorbereiding genomen, een projekt waarmee komend voorjaar de nieuwe Rotterdamse Schouwburg wordt ingewijd. Die dure onderneming kan echter slechts resulteren in een beperkt aantal voorstellingen, omdat de directie van de nieuwe schouwburg zegt nog vele andere bijzondere openingsaanbiedingen in petto te hebben.Aanvankelijk was 'Pol' zelfs geprogrammeerd voor niet meer dan twee weken in april. In allerijl zijn daaraan nu nog tien voorstellingen in juni toegevoegd, maar voor een theaterspektakel dat - gebaseerd op Willem van lependaals verhalen over Polletje Piekhaar - voor een breed publiek is bedoeld, blijft het een vreemde behandeling.

Tekst en regie van 'Pol' komen uit de koker van Ro The- ater-leiders Jos Thie en Antoine UitdeHaag. Voor de muziek - zowel klassiek als licht, volks - al naar gelang de personages, zijn Herman van Veen en Erik van der Wurff aangetrokken. Bovendien zullen Van Veens vaste muzikanten de kern vormen van het ensemble dat die muziek gaat uitvoeren.

Grote namen 'kocht' Rotterdam ook voor de belichting (Steve Kemp, bekend geworden door vooral het Lee Towers-gala in Ahoy'), decor (Santiago del Corral) en geluid (Andrew Bruce).

De rolbezetting is opgebouwd uit beginnende kleinkunstenaars en enkele bekenden als Marjol Flore, Ramses Shaffy en Lex Goudsmit. De titelrol komt voor rekening van Huub van der Lubbe, bekend geworden door zijn rol als Fake Ploeg in de film 'De aanslag'.

De produktiekosten worden deels gefinancierd uit de totaalsubsidie van het RO Theater en verder uit bijdragen van het Rijk, sponsors en de VARA, welke omroep 'Pol' na de opvoering in de Rotterdamse Schouwburg op televisie zal uitzenden. Bovendien zijn er plannen voor een elpee, die mogelijk door Herman van Veens eigen produktiemaatschappij Harlekijn zal worden uitgebracht.