NRC HANDELSBLAD
JAN VOLLAARD

Kwaliteitsbewaking ontbreekt geheel bij de Cover Top 100

11 mrt 2002

Concert: Nederlandstalige Cover Top 100. Gehoord: 8/3 Music Hall, Amsterdam.

André Hazes kwam niet, want de zanger van Zeg maar niets meer had er lucht van gekregen dat er wel eens een element van spotternij in het spel zou kunnen zijn. In werkelijkheid was de meezingavond ter ere van de Nederlandstalige Cover Top 100 het campy sfeertje van een eerdere editie tijdens het Lowlandsfestival ver voorbij, en lag de nadruk op de platte leut die het Nederlandse lied in een bierrijke omgeving kan veroorzaken. Dat begon al met de presentatie door Co- ra van Mora die gratis frikadellen liet aanrukken, en door de gesjeesde discjockey Giel Beelen die zijn dubieuze reputatie eer aandeed door de arme Ronnie Tober te onthalen op het spreekkoor 'ho-mo, ho-mo!' Tober liet zich er niet door ontmoedigen, en kreeg de zaal plat met zijn onverwoestbare Rozen voor Sandra.


Vic van de Reijt, de samensteller van een boek en cd-box met zijn zelfgekozen Top 100 van Nederlandstalige covers, had zijn handen van de organisatie afgetrokken. Op zijn ideale avond zou de jolijt van André van Duin afgewisseld worden met serieuze liedjes van Ramses Shaffy ofl Herman van Veen .Dat ging er nu een stuk botter aan toe, al werd het niveau enigszins bewaakt door Freek de Jonge die het refrein van Milord erin stampte bij het jonge volkje en die een snedige nieuwe versie van zijn Bob Dylan-cover zong: 'Hangt die Melkert je de strot uit/ Stem Fortuyn in plaats van rood/ Er is le ven, er is leven na de dood.'

Gezellig werd het wel in de matig gevulde Music Hall, waar de klassiekers van Drukwerk, Trafas- si, Johnny Lion en het meisjeskoor op leeftijd Sweet 16 als opwarmertjes dienden voor Nederpopdiva's Willeke Alberti en Anneke Grönloh. De laatste vergat in de heksenketel van het verhitte mee- brulfestijn spontaan een couplet van Brandend zand, terwijl haar Da doe ron roti, misschien wel de leukste cover van de avond, ging in een teleurstellende medleyvorm.

Jongere artiesten De Sjonnies, Ome Cor en Band Zonder Banaan voegden een frivool showelement toe aan hun oneerbiedige rampestampversies van Kom uit de bedstee m'n liefste en de van tragiek ontdane Ben Cramer-hit De clown. Def P deed niet aan covers, maar rapte zijn aanstekelijke hit Bubbelbad met skagroep The Beatbusters en wist de meezingers evengoed op zijn hand.

De onbetwiste held van de avond was de eeuwig jeugdige Jacques Herb, die na het duet Rocky met Bonnic St. Clairc de toppen van ieders vocale kunnen testte met zijn lijflied Manuela. Zo'n melodramatisch hoogtepunt valt niet te overtreffen, zeker niet door de oorverdovend flauwe discoshow van het kermisduo Wipneus & Pim. De in een donker hoekje weggestopte deejays The Easy Aloha's voelden het thema van de avond beter aan, onder meer met een prachtig plaatje van Cornelis Vreeswijk die Sloop John B in het Nederlands zong. Een lied dat de Nederlandstalige Cover Top 100 waardig zou zijn geweest, waar Vic van de Reijts kwaliteitsbewaking op het hoofdpodium node werd gemist.JAN VOLLAARD