Algemeen Dagblad
MS

Stef Bos is een blijver

11 feb 1994

Bij zijn eerste cd, Is dit nu later, in 1990 hebben we Stef Bos op deze plaats een eendagsvlieg genoemd. Dat overhaaste oordeel nemen we beschaamd terug. Stef Bos is een blijver.


Boudewijn de Groot produceerde in 1992 Bos' tweede plaat, Tussen de liefde en de leegte. Bij zijn nieuwe, derde cd, Vuur, tekent de in 1961 in Veenendaal geboren, maar al jaren in Antwerpen wonende Bos zelf voor de produktie. Vuur is een goede cd, met variatie in de muziek en een heldere eenheid in de teksten van de veertien liedjes. Stef Bos laat horen dat hij verstild poŰtisch kan mijmeren, maar op z'n tijd ook flink kan rocken. Hij wordt op Vuur begeleid door voornamelijk Vlaamse muzikanten.

Als tekstschrijver - op een na zijn alle teksten van zijn hand - valt Stef Bos in het genre dat Herman van Veen, Robert Long en Gerard Cox op de plaat plegen te zetten. Er zit een rode lijn in de liedjes van Vuur: het geloof. Als je weet dat Bos in Veenendaal is geboren, ben je niet verbaasd dat veel teksten verwijzen naar de protestantse geloofsbeleving. Bovendien, Bos vindt voor zijn teksten ongetwijfeld ook inspiratie in de tijdgeest. Een fenomeen als New Age heeft de belangstelling voor de religie doen toenemen.

Stef Bos kijkt naar zijn protestantse verleden met de nodige humor in het lied Pepermunt: 'Het is de protestantse coca´ne voor de gereformeerde junk'. Dat pepermuntje als de zondagse preek gaat vervelen zal bij velen herinneringen oproepen. Pepermunt en het lied De Hemel, waarin Bos concludeert dat de hemel maar even duurt, schreef hij voor een project van de NCRV.
Zuid-Afrika dient zich kleurrijk aan in de liedjes Awuwa en Mamira Fenna, terwijl in het wrange Hilton Barcelona een man zijn onschuld vermoordt. Met dank aan Frank Boeijen, moet Stef Bos bij het schrijven van deze tekst ongetwijfeld hebben gedacht. Bos -tekende voor alle muziek, maar je krijgt het gevoel dat hij als componist nog kan groeien. Waar hij in zijn teksten het nodige raffinement aan de dag legt, blijft hij muzikaal soms wat achter. Als hij een rocknummer schrijft - de titelsong bijvoorbeeld, of De Partij - zit je steeds te wachten op een verrassing die niet komt.

Dat neemt echter niet weg dat Stef Bos zijn naam met de cd Vuur definitief heeft gevestigd.


Stef Bos: Vuur. HKM 2000809.MS