BN/De Stem

Het kerstverhaal
van
Herman van Veen

10 dec 1998

Hij kan goed viool spelen en zijn stemgeluid is apart. Herman van Veen is een muzikale artiest die een verhaal met daarin een verpakte boodschap prima overbrengt. In de Carolus Borromeuskerk in Antwerpen wil hij een eigen kerstverhaal brengen.


'De kerstdagen roepen bij velen tegenstrijdige gevoelens op, maar n ding staat vast... deze dagen moeten in alle warmte met anderen gedeeld worden. En daar weet Herman van Veen alles van', stelt theaterburo Pimpernel. Met liedjes en teksten zingt en speelt Herman samen met Edith Leerkens, Erik van der Wurff, Nard Reijnders, Lori Spee, Thomas Dirks en Jannemien Cnossen zijn kerstverhaal. Het Harlekijn Danstheater heeft zijn eigen specifieke invulling bij dit bijzondere evenement.
"Het is geen toeval dat Kerstmis op 25 december valt, wanneer de dagen weer lengen, als vooraankondiging dat er een nieuw jaar geboren wordt. Voor de een is Kerstmis zeulen met cadeaus, zingen onder een den - voor de ander de dag van Christus geboorte. Voor mij het waardevolle verhaal van misschien wel een natuurverschijnsel", stelt Herman van Veen. Wanneer Christus geboren is staat niet onomwonden vast, maar 25 december staat symbool voor de viering van een nieuw le ven en daar mag men volgens hem best even bij stilstaan.

"Ik heb gedacht dat Herodes en Christus in dezelfde tijd leefden. In het lied op de tekst van Vondel staat immers: 'Hoe kan Herodes 't licht verdragen dat in uw duisternisse blinkt en wordt gevierd en aangebeden, zijn hoogmoed luistert naar geen reden' ...enzovoorts. Joost zou het weten. Maar tijdens het werken aan deze familievoorstelling ontdekte ik dat Herodes vier jaar vr Jezus' geboorte stierf. Tja, en dan ga je denken, hoe zit dat dan met die baby's? En die volkstelling? En die kindermoord van Bethlehem? Het kerstverhaal blijkt een vat vol tegenstrijdigheden en zelfs de dag van Jezus' geboorte is onbekend. Het enige dat echt vaststaat, is dat op die nacht Jupiter en Saturnus zo dicht bij elkaar stonden dat ze n ster leken. In feite is het ongelofelijk....gewoon een voorstelling."