Nieuwe Nrd.Hol.Courant
Hans Polder

Purmerends gezelschap met kerst op Broadway

Droom van Nederlands Kindertheater komt uit

10 nov 1994

PURMEREND - Een droom vindt Lottie Hellingman het om op Broadway te spelen. Op tweede kerstdag zal die voor haar uitkomen. Ze is een van de veertig kinderen van het Nederlands Kindertheater die van 26 tot en met 31 december tien voorstellingen van de musical 'Tiptop Tommy Care-a-lot' gaan geven in de Alice Tully Hall van het Lincoln Center, dat als één van de toptheaters van New York bekend staat. Voor het eerst in de geschiedenis staat een Nederlands theatergezelschap van kinderen van twaalf tot twintig j aar op Broadway.


* 'Tiptop Tommy Care-a-lot' is jde Engelstalige versie van 'Toffe Tommie Zorgenloos' een musical van Manja Siebrecht (tekst) en Erik van der Wurff (muziek) over zwerfkinderen. Het NKT heeft het stuk sinds de première in januari 1993 al zeventig keer in Nederland gespeeld voor gemiddeld 500 bezoekers per voorstelling. In New York wil het uit Purmerend afkomstige gezelschap een deel van de opbrengst van de tournee beschikbaar stellen aan Unicef Amerika om een straatkinderenproject in Guatemala te ondersteunen. NKT- woordvoerster Tineke Rozend- aal maakte gisteren in Theater De Purmaryn voor aanvang van de Nederlandse première van de Engelstalige versie bekend dat minister Jan Pronk van Ontwikkelingssamenwerking het initiatief ondersteunt in de vorm van een garantiestelling van het theater.
Bij de première in het Purmerendse theater was ook de Amerikaanse producente van 'Tiptop Tommy', Anne Geenen, aanwezig. Zij verzorgde eerder de beide theaterreeksen van Herman van Veen in hetzelfde Lincoln Center. Geenen verwacht dat het NKT met een enorme concurrentie te maken zal krijgen van twee grote New Yorkse tradities, die tegelijkertijd worden opgevoerd: The Christmas Spectaculair in the Radio City Music Hall en Charles Dickens' Christmas Carol in Madison Square Garden.

Toeristen

De producente kan nog niet inschatten hoe groot de belangstelling van het Amerikaanse publiek voor de Nederlandse produktie is. Amerikanen zijn anders dan Nederlanders, ook op theatergebied. Zij kopen geen kaartjes van tevoren. De producente mikt daarom ook op de vele toeristen die New York bezoeken. Ze hoopt dat een groot aantal van hen de Alice Tully Hall weten te .vinden.
Volgende week zal daarvoor de publicitèitsmachinerie gaan' draaien; onder meer met flinke advertenties in grote bladen. Niet alleen in de kranten zal 'Tiptop Tommy' worden aangeprezen. Het NKT zal tevens op de Amerikaanse radio te horen zijn en ook in televisieprogramma's verschijnen van twee van de grootste landelijke tv-netwerken: CBS en Fox. Dat gebeurt tijdens de veel bekeken Breakfastshows. De vraag is alleen-of de kids uit Purmerend in die tv-shows naast de interviews kerstliedjes moeten zingen of nummers uit hun eigen musical. Als deze publiciteitscampagne aanslaat verwacht Geenen dat de ruim duizend stoelen in de Alice Tully Hall alle tien voorstellingen goed bezet zullen worden. "Maar dat weet je pas op het laatste moment, 't Is een groot risico."

Vele tonnen

Hoe groot het (financiële) risico is dat het NKT met deze produktie loopt kan zakelijk leider Frank Rosen bij benadering nog niet zeggen. Dat de begroting een kwestie van vele tonnen is staat vast, maar Rosen wilde zich daar niet over ui ten. Hij wimpelde vragen daar over af: "Het gaat om de opbrengst. Die is voor straatkinderen in Guatemala. Wij willen de kosten daarom zo laag mogelijk houden."

De reis- en verblijfkosten van het theatergezelschap worden dan ook grotendeels door middel van sponsoring gedekt. Tevens is de actie 'adopteer een kind naar New York' gestart om de reis en het verblijf van de theaterkinderen te bekostigen Directeur John de Mol van de Stichting Conamus deed daar bij gisteravond als een van de eersten een flinke duit in de zakjei door een bedrag van 5000 gulden beschikbaar te stellen.Haln Polder