DRENTSE COURANT
Stephan Göbel

,Alfred Jodocus Kwak, dat ben eigenlijk ik"

19 sep 2001

BARGER-COMPASCUUM Herman van Veen, de zanger, schrijver en geestelijk vader van onder meer het eendje Alfred Jodocus Kwak, was zaterdag in het Veenpark in Barger-Compascuum. Met hem kwamen een grote groep trouwe fans en de promotie- makers van Van Veens bedrijf Harlekijn Holland naar het Harmoniummuseum in het park. Daar beantwoordde Van Veen, net als vorig jaar, in een openbaar interview alle vragen van zijn fans op de tribune: "Mijn inspiratie? Ik heb geen fantasie en kan niks bedenken. Ik put uit ervaringen en geschiedenis."


"Alfred Jodocus Kwak is de zoon die ik nooit heb gehad. Hij is mijn alter ego. Alfred doet niets anders dan vragen 'waarom?'. Dan krijgt hij telkens een lang en moeilijk antwoord en vraagt hij opnieuw 'waarom?'. Dat ben eigenlijk ik", antwoordt Van Veen op de vraag op welke persoon uit zijn priveleven hij zijn beroemde geesteskind heeft gebaseerd. De stripwereld van Alfred is sinds enkele jaren een onderdeel van het Veenpark met de naam Groot Waterland.

"Om een heel stil liedje te zingen moet je weten hoe heel veel lawaai klinkt", antwoordt Herman van Veen op een vraag van een fan met een Belgisch accent. De artiest heeft met geen enkele vraag van het publiek moeite. Bijna banale vragen als "Komt uw laatste voorstelling uit op DVD?", belangstellend "Hoe belangrijk is waardering van het publiek voor je?" of bijna filosofisch "Wat bedoelt u met 'Ik ben een fan van Jezus, klinken vanuit het publiek. Van Veen geeft op alle vragen een antwoord dat bijna even diepzinnig als precies is. Teder spreekt hij over zijn overleden collega en vriend Wim Kan.

Met camera's en fototoestellen voor hun neus of ingespannen luisterend hangen bijna honderdzeventig mensen aan de lippen van Van Veen. Alsof een politicus spreekt luisteren ze als de artiest zijn mening geeft over bijvoorbeeld het vluchtelingenprobleem of het christendom: "Je moet mii niet in de Kamer neerzetten. Vluchteling zijn is legitiem. Christenen zien vluchtelingen niet als Josef en Maria's maar als een bedreiging. Toch ben ik het met de essentie van het christendom wel eens, alleen niet met de articulatie van kerken. De paus vind ik bijvoorbeeld een anachronisme en een beetje eng."


Uitbreiding Alfreds wereld

Groot Waterland, het onderdeel van het Veenpark waar de stripeend Alfred Jodocus Kwak zijn huis-een grote klomp - heeft, wordt volgend jaar uitgebreid. "We hebben ontdekt dat het Veenpark de plek is waar Alfred is geboren", zegt Herman van Veen na afloop van het publieke interview. "Of in grote-mensentaal: we ontdekten dat de grote klomp er staat die sprekend op Alfreds huis lijkt. Daaromheen willen we onze merchandising hier opbouwen. We zijn geen Disneyland.
Twee jaar is Alfred weg geweest en hebben we geen uitbreiding in het Veenpark gehad." Daar komt nu verandering in, kondigt Van Veen aan. "Volgend jaar bouwen we het huis van Henk de Mol na, de molen.
Daar kan je alleen binnenkomen als je jezelf, klein maakt, zo klein als Henk. We hebben al een manier gevonden waarop dat kan."Stephan Göbel