het Binnenhof

HERMAN VAN VEEN heeft Congresgebouw voor zich alleen10 augustus 1983
Nederlands Congresgebouw, Den Haag: Herman van Veen brengt zijn nieuwste theatershow. Met muzikale begeleiding van Erik van der Wurtf, Cees van der Laarse, Nard Reijnders. Op 19 augustus t/m 3 september (20.15 uur).

Twee dagen Herman van Veen. in Den Haag is veel tekort. Dat bleek duidelijk toen deze tedere humoreske zanger afgelopen april voor een afgeladen zaal in het Congresgebouw zijn nieuwste show presenteerde. Voor allen die geen kaartjes meer wisten te bemachtigen, bestaat nu ruim twee weken de kans om deze show alsnog te ondergaan, met een ruime aanvulling van nieuwe nummers.


De bijbehorende affiche waarop alleen de benen van Van Veen afgebeeld staan, geeft al aan dat dit Nederlandse wonder weer stevig in zijn schoenen staat na zijn avontuur op Broadway. Daar is ook alle reden toe. De Amerikaanse pers mag dan niet onverdeeld positief op de Engelstalige show gereageerd hebben, hier in Europa wordt alle inspanning van deze wonderclown beloond. Met de Edison die hem onlangs toegekend werd voor zijn l.p. "Zolang de voorraad strekt' is Herman van Veen voor de vijfde keer Edisonwinnaar. En dat mag in Nederland echt wel uniek genoemd worden.

Zijn komende show in Den Haag krijgt een uiterst professionele aanpak. Al geruime tijd van te voren is het Congresgebouw omgetoverd in een 'Harlekijn-thuis'. Maar liefst twee weken lang repeteren Herman van Veen en zijn medewerkers in de Congreszaal om zo te wennen aan de Haagse atmosfeer, en zich het gebouw zo eigen te maken dat er straks een heel eigen Van Veen-stemming heerst. Een stemming waarin gloednieuwe liefdesliedjes zullen vibreren en komische acts voor ontlading zullen zorgen in deze bijzonder onderbouwde one-man-show.

Droef, teder, kritisch, of lachwekkend, muziek klinkt door alle nummers heen. En of dat nou de piano is in 'De fransman en de pianist', een mondharmonika of een vioolsolo, van Veen zegt uiteindelijk alles met muziek, hoe onuitputtelijk zijn taalvirtuositeit ook mag zijn.

Hij blijft uiteindelijk zoals hij zelf zegt 'een muziekbehanger'.