het Binnenhof
Leo Thuring

"Als ik één man nog eens op Broadway zie staan, dan is het deze jongen."

10 augustus 1968

SCHEVENINGEN — ,Dé sterkste theaterpersoonlijkheid, die Nederland in de laatste twintig jaar heeft gekend". Ziedaar het brevet 'van ijzersterke volwaardigheid, dat museman Toon Hermans dese week aan de 33-jarige Utrechtse cabaretier Herman van Veen heeft gegeven. „Dese man", zei hij ,,,heeft een aantal unieke kwaliteiten die vrijicel alle Nederlandse artiesten missen. Hij heeft kracht, die hem vanaf de eerste seconde, dat hij op het toneel staat, onweerstaanbaar voor zijn publiek maakt.


Een cabaretier in dit land is doorgaans een jongen, die zo leuk kan stoeien met letter- greepjes en woordspelinkjes, maar met zulke eigenschappen koop je op het internationale podium geen fluit. Wat van Veen doet, gaat veel verder dan onze eigen benauwde grenzen. Als mijn show in Amerika aanslaat, stuur ik de impresario's dan ook regelrecht naar hem door.

"Als ik één Nederlandse artiest nog eens op Broadway zie staan, dan is hiet deze jongen." Deze jongen: Herman v. Veen veelgeprezen wonderkind der lichte vaderlandse muse, parodist, violist, zanger, crasyshowman; die tot 24 augustus met zijn cabaret-chantant Harlekijn in het Haagse Dilligentia zijn hals- en tongbrekende kunsten vertoont.

Exclusief voor HET BINNENHOF pelgrimeerde hij dese week naar Schevenmgen, waar hij het credo van zijn vitale levenskunst aanschouwelijk maakte voor verslaggever Leo Thuring en fotograaf Stmon E. Smit. Hetf fijne ervan vindt u in FINALE.