NIEUWSBLAD VOOR HUIZEN

Landelijk reinigingsdag knuffels

10 jun 1999

landse Vereniging van Textielreinigers (Netex), bestaat tachtig jaar. Om dit te vieren, houdt een groot aantal van de aangesloten stomerijen op zaterdag een landelijke reinigingsdag voor knuffeldieren. De opbrengst van deze actie gaat naar het Nederlandse Colombinehuis.


Kinderen kunnen zaterdag hun knuffeldiertjes inleveren. De stomerijen illustreren hiermee dat ook het grondig reinigen plaatsvindt zonder het gebruik van agressieve stoffen. Het afgelopen decennium hebben zij volop geÔnvesteerd in maatregelen om de milieubelasting tot een minimum te beperken. Daarnaast gunnen de bedrijven die meedoen met dit initiatief hun klanten een kijkje in de keuken en geven zij voorlichting over de activiteiten van hun branche.

Colombinehuis Voor het schoonmaken van de knuffels wordt aan de consument een bijdrage van vijf gulden gevraagd. Dit bedrag komt geheel ten goede aan een goed doel: Het Colombinehuis in Biddinghuizen. In maart 1997 opende dit huis haar deuren voor kinderen die door ziekte, handicap, sociale spanningen of anderszins niet gewoon op vakantie kunnen gaan. Samen met hun ouders of begeleiders kunnen ze nu een onvergetelijke vakantie beleven. Want naast de kinderen , zijn ook ouders, broertjes en zusjes van harte welkom. Het Colombinehuis is geen ziekenhuis en biedt, afgezien van wat eenvoudige medische handelingen, geen verpleging of medische hulp.

Naast het moederhuis bestaat het Colombinehuis ook uit een aantal appartementen met totaal zo'n veertig bedden voor gasten. Ieder appartement heeft een andere inrichting. Zo ga je van India naar Thailand en via de Filippijnen naar IndonesiŽ.
De zanger/cabaretier/ clown Herman van Veen kwam negen jaar geleden met het idee voor dit huis. Na het zien van de ellende onder kinderen op de Filippijnen, richtte hij een stichting op voor kleinschalige projecten, met name in de derde wereld. In een Nederlands ziekenhuis ontmoette Van Veen een meisje aan wie hij de belofte deed een huis te bouwen waar zij heen kon buiten de ziekenhuis-uitstapjes.

Een voormalige kampeerboerderij van Staatsbosbeheer werd middels een zeer ingrijpende verbouwing omgebouwd tot het Colombinehuis. Willem Flantua en zijn vrouw Mary, zwager en zus van Herman van Veen, hebben een dag- en nachttaak aan het draaiende houden van dit huis. De actie van Netex vormt een welkome bijdrage aan dit project waarmee zoveel kinderen even uit de beslommering van alledag kunnen ontsnappen.

Vervanging

Kinderen die zaterdag hun knuffel inleveren, moeten deze een paar nachtjes missen. Maar Netex zorgt voor vervanging van hun intieme vriendje.