EINDHOVENS DAGBLAD
Frank verhallen

Herman van Veen toont veelzijdig vakmanschap

10 april 1990

Voorstelling: Herman van Veen'. Theaterprogramma van Herman van Veen. Erik van der Wurff, Nard Reijnders, Chris. Lookers, Cees van der Laarse en Muriel Janssens. Vandaag, morgen en donderdag jn de Eindhovense schouwburg Vanaf 13 april in Carré, Amsterdam.


"Dit was het eerste optreden in Nederland sinds lange tijd. Het is even wennen: mensen die alles wat je zegt meteen begrijpen." Herman van Veen, die de laatste jaren met zijn theaterprogramma door omringende landen trok, is even terug voor een serie voorstellingen in eigen land.


Herman van Veen is een artiest van internationaal kaliber. In zijn show komen alle aspecten van zijn veelzijdig vakmanschap naar voren. Hij zingt prachtig en hij toont zich een all-round muzikant. Hij speelt viool en piano, maar ook drums en mondharmonika. Hij danst en springt over het toneel, uitgelaten als een speelse jonge hond en sierlijk als een balletdanser. En hij voert clowns-acts op, compleet met mimespel en goocheltrucs.

Als altijd bij Van Veen oogt de show ook bijzonder professioneel. Er is veel werk gemaakt van het toneelbeeld: veel rekwisieten (waaronder prachtige poppen) en een mooie choreografie. Behalve door de Vlaamse danseres Muriel Janssens, wordt Van Veen bijgestaan door zijn vertrouwde vier mansorkest onder leiding van zijn onafscheidelijke compagnon: toetsenist Erik van der Wurff.


Rekwisieten


Van Veen brengt in Nederland dezelfde show waarmee hij ook in het buitenland optreedt. Dat is voor het Nederlandse publiek teleurstellend. Het programma bevat enkele fragmenten uit eerdere shows, zoals een scène waarin Van Veen letterlijk en figuurlijk in de greep komt van 'De Dood'. Dood en liefde zijn de thema's die als een rode draad door de show lopen. Maar juist, het deel van zijn veelzijdigheid dat Van Veen in Nederland zo geliefd heeft gemaakt, is ondervertegenwoordigd: Herman van Veen als zanger van mooie liedjes. De liedjes die hij zingt, zijn nieuw en te vinden op zijn recentelijk verschenen CD 'Blauwe plekken'.

Deze theatershow van Herman van Veen doet erg on-Nederlands aan. En juist daardoor bewijst Van Veen hoe ambitieus hij is. Waar anderen al lang genoegen zouden hebben genomen met de grote waardering als zanger theaterpersoonlijkheid, heeft Herman van Veen steeds naar nieuwe uitdagingen gezocht Daarbij heeft hij zich meer en meer ontwikkeld tot een harlekijn van groot formaat. Van die ontwikkeling geeft dit programma een uitstekend beeld.Frank verhallen