VOLKSKRANT
PHILIP FRERIKS

Van Veen in Olympia is mijlpaal in carrière

10 februari 1988


PARIJS — Herman van Veen brengt op zaterdag 27 februari een vrijwel volledig Franse show in de Parijse Olympia die nog altijd beschouwd wordt als de meest exclusieve van alle zogenoemde „Music-Halls". Het theater met een capaciteit van meer dan tweeduizend stoelen was ooit het thuisfront van zeer door Van Veen bewonderde chansonniers als Edith Piaf en Jacques Brel.


Voor de Nederlandse zanger-cabaretier is zijn voorlopig eenmalige optreden in de Olympia een mijlpaal waar hij zeven jaar lang naartoe heeft gewerkt. Als volkomen onbekende voor het Franse publiek debuteerde hij in het krakkemikkige Palais des Glaces. Hij begon voor een vrijwel lege zaal die hij ook in de volgende jaren steeds weer „vol zingen" moest, zoals hij het zelf uitdrukt.

Dat leidde tot uitvoeringen in het veel grotere Théatre de la Ville met z'n publiek van vele tienduizenden abonnees. In de maand december stond Herman van Veen in La Cigale, een particulier theater zonder eigen abonneepubliek. „Het begon zoals altijd. Op de eerste avond zitten er niet meer dan tweehonderd mensen in de zaal. Het aanbod in Parijs is zo gigantisch dat het moeilijk is om op te vallen. Bovendien hebben wij geen grote platenmaatschappij achter ons staan. Je kunt je geen alles omvattende reclamecampagne veroorloven. Aan het eind van de week loopt het theater toch vol dankzij mond tot mondreclame. Dat bedoel ik met volzingen.
Je bent een 'geheimptip' geworden zoals de Duitsers dat noemen", aldus Van Veen, die tijdens een ontbijt op het Institut Néerlandais een Franse journalisten te woord stond. „Het waren er aanmerkelijk meer dan gewoonlijk. Er gaat kennelijk nog altijd een zekere magie uit van die Olympia. Als je daar staat, komen ze op je af. Voor iemand uit het vak is dat theater in ieder geval heel belangrijk. Het is een heel beladen huis met een enorme geschiedenis."PHILIP FRERIKS