Weekend
Monique Kalman

Ongehoord

Herman van Veen10 januari 1983
Ongehoord is de manier waarop het avontuur van Herman van Veen op Broadway werd afgeschilderd in de Nederlandse kranten. De vele verhalen zijn uit de lucht gegrepen. Men ging hier af op de Amerikaanse krantenkritieken die negatief uitpakten. Maar dat er ook vele positieve en enthousiaste reacties waren, werd hier om bepaalde duistere redenen verzwegen. Maar het feit wil, dat Herman van Veen is teruggevraagd op Broadway. Volgend jaar zal hij met zijn nieuwe programma drie weken lang op Broadway staan.


En dat zal wederom een moeilijke opgave worden. Want niet alleen dat het Amerikaanse publiek zeer verwend is, door al het goeds dat hen daar in de theaters wordt verboden, het is voor een Nederlandse artiest heel moeilijk om zich aan te passen aan de Amerikaanse wetten.
De plaatselijke vakbonden kunnen het leven van een buitenlandse artiest aardig bemoeilijken. Zo moest er voor iedere Nederlander uit de ploeg van Herman van Veen de gage worden betaald aan een Amerikaan. Die hoefde niets te doen, maar men wilde voorkomen dat een Amerikaanse artiest, musicus of technicus de dupe zou worden van een Nederlander.
Bij iedere voorstelling zat er iemand van de vakbond in de zaal, om alles te controleren. Het fotograferen werd Weekendfotograaf Jan Swinkels zeer bemoeilijkt, want ook dat mocht niet. Alleen Amerikaanse fotografen mochten worden ingeschakeld.

Weekend was als enige Nederlandse schrijvende en fotograferende pers naar New York gereisd, waar zij Herman van Veen op de voet volgden, van zijn eerste tot zijn laatste voorstelling.

Wij zijn er dan ook trots op u als enige het echte, ware verhaal te kunnen brengen van het wel en wee van Herman van Veen op Broadway.Monique Kalman