Brabants Nieuwsblad

Herman van Veen krijgt cabaretprijs 1983

^Strijdbaar cabaretier^9 december 1983
(Van onze kunstredactie)


Het juryrapport dat de toekenning begeleidde van de Scheveningen Cabaret Prijs 1983 - afgelopen dinsdag uitgereikt aan Herman van Veen - sprak boekdelen. 'In zijn programma verdedigt Van Veen onmiskenbaar het pacifisme en speelt hij in op de waanzin van het militarisme, waarbij hij de nucleaire wedloop hekelt, de intolerantie, de machtstrouw en het gehuichel. Eigenlijk dus de politiek als bedrijf. In zijn stellingname is Herman van Veen onomwonden cabatertier'. Aldus een frase uit dat rapport van de jury. Die bestond trouwens uit theater-directeuren en theatercritici als bijvoorbeeld Jurriaan Fransman, Marino Westra, en Ruud Gortzak. Het was de eerste keer dat de trofee werd uitgereikt.
Dat gebeurde door de Haagse burgemeester F. Schols. Dit alles op initiatief van de Stichting Scheveningen Bad, die alles wat er rond Scheveningen plaatsvindt wil promoten en daarbij de cultuur zeker niet uitsluit.De jury meldde verder dat het opvallend is dat Van Veen een eigentijds cynisme afwijst, als hij bruggen slaat van het grote maatschappelijke . gebeuren naar zijn eigen, bezigheden als theaterman. 'Harde dingen zegt hij op een vriendelijke manier met een ondertoon van bitterheid', aldus de waardering voor de cabaretier.


Nieuwe plaat


Herman van Veen, die in de af- gelopen jaren reeds vele prijzen heeft ontvangen waaronder de Zilveren Harp en in augustus van dit jaar zijn vijfde Edison kreeg voor zijn laatste langspeelplaat 'Zolang de voorraad strekt'., herinnerde er in zijn dankwoord aan, dat hij sterke banden onderhoudt met Den Haag en Scheveningen, zijnde plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de opbouw van zijn carrière.

Komend voorjaar verschijnt een nieuwe langspeelplaat op de markt, getiteld 'Signalen', waarvoor nummers gepland staan als 'Wie', 'Lichte vrouw'. en 'Edith Piaff'. Producer van dit album is Jurre Haanstra (inderdaad: zoon van Bert); arrangementen zijn als vanouds van Erik van der Wurff. Het merendeel van de gezongen teksten was ook te horen in de voorstelling welke dit jaar in Nederland te zien en te horen was.

Het zal overigens weer even duren voor Van Veen in ons land te zien zal zijn. In 1984 staat de cabaretier vrijwel het gehele seizoen in Duitsland op de planken. Voor datzelfde jaar staat ook een nieuwe speelfilm op stapel.