Zaanlander

Van Veen bewierookt door Oost Berlijn

9 oktober 1987


De kleinkunstenaar Herman van Veen beleeft gouden tijden in Oost-Berlijn. Volwassenen en kinderen amuseren zich volgens de Oostduitse pers kostelijk met het programma dat Van Veen het publiek dezer dagen voorschotelt in het kader van de 750e verjaardag van Berlijn.


De partijkrant 'Neues Deutschland' schrijft dat de toeschouwers de Nederlandse naar tot een toegift van een half uur dwongen na de opvoering van zijn kinderopera 'De zeldzame avonturen van de eend Alfred Jodocus Kwak'. Van Veen wordt verder betiteld als 'een gevoelige komediant, die 'over een breed muzikaal spectrum beschikt'. Het publiek zou zijn programma hebben opgevat als 'een parabel, een aanklacht tegen het parasitisme, en als een oproep tot tolerantie en solidariteit'.

Volgens Neues Deutschland bewezen de vele bossen bloemen die de Nederlandse cabaretier na afloop aangeboden kreeg 'hoe populair hj ook bij ons is'. Een arndere Oostduitse krant, der Morgen noemt het programma van Van Veen een 'geslaagde combinatie van echte na´eviteit en schitterende professionaliteit'.
Met een verwijzing naar het feit dat Van Veen niet alleen de muziek en de teksten geschreven heeft, maar ook zijn eigen regisseur is komt deze krant tot de slotsom dat Herman van Veen 'een tovenaar met woorden en klanken en gebaren" is .