de Gelderlander

HERMAN9 oktober 1984
Een plaat van Herman van Veen is altijd een belevenis. Zelfs een 'terugblik-lp', want, dat is het met live-opnamen gevulde dubbelalbum 'Het een en ander'. De uitgave bestrijkt een periode van zo'n vijftien jaar, vanaf het aloude, maar nog altijd ijzersterke 'Harlekijnlied' uit 1967, tot en met Hermans recente singlehit 'Hilversum III'.


Volgens de hoestekst is een belangrijk deel van dit dubbelalbum nooit eerder op plaat uitgebracht. Jammer genoeg staat nergens aangegeven welke nummers dit betreft. Wel staat vermeld waar alle opnamen tot stand kwamen: Carré in Amsterdam en de Utrechtse Stadsschouwburg en verder ook zalen in Antwerpen, New York en Hamburg.
De Duitstalige bijdrage beperkt zich overigens tot één zinnetje in het verder Engelse 'Dutch disease blues'. Er staan niet alleen maar liedjes op deze platen, ook dolle conferences als het kostelijke, in Utrechts accent gebrachte 'Een doelpunt'.

De nadruk ligt echter op de liedjes, waaronder Herman's prachtige versie van de Jacques Brel-klassieker 'Liefde van later', nog altijd een nummer om koud van te worden.