De Nieuwe Limburger
Harro Coumans

"Mijn film gaan naar Amerika!"

9 oktober 1968

De Engelstalige speelfilm „Princess", waarin Nederlands meest besproken cabaretier Herman van Veen een hoofdrol speelt, zal niet alleen in Nederland, België, Engeland en Frankrijk in roulatie komen, maar wordt ook in de Verenigde Staten uitgebracht.


• Herman van Veen is van plan volgend jaar een internationale speelfilm in eigen produktie te draaien. Dat betekent: de film- organisatie en -financiering in handen van Hermans „Harle- kijn-HoIland Produktie".

Dat vertelde HERMAN VAN VEEN me gisteren. Hij zei: „Het is praktisch zeker dat mijn film ook in Amerika wordt uitgebracht. De besprekingen daarover zijn in een vergevorderd stadium. Ze zitten nu al te praiten over de diistributie in de States, dus het zal wel goed zitten".


Sex en geweld


„Princess" is een lichtvoetige, haast satirische speelfilm geworden, waarin Herman van Veen een freelance-fotograaf speelt. Zijn tegenspeelster is het aantrekkelijke Engelse top-fotomodel Virginia Mailer (81-56-86, voor geďnteresseerden) .

Sex, geweld en „gangstermeisjes" zijn de ingrediënten, die de keiharde formule van de succesvolle massafilm vormen. In „Princess" is het allemaal sappig toegepast. De Engelse taal als voertaal van de film, zou bovendien een tweede garantie voor een internationale roulatie kunnen inhouden.

Drie maanden hebben de opnamen van de film geduurd, in de filmstudio's van Brussel, in Antwerpen, in Londen en in Venetië.
Herman van Veen werd ten behoeve van deze film vorig jaar in Antwerpen ontdekt door de Belgische makers: producer Boland Ver- havert en regisseur Herman Wuyts.


„Dat gepier"


Het heeft Herman drie maanden van dag en .nacht werken gekost, want zijn dagelijkse optredens met zijn muzikale 'theatershow „Harlekijn" moesten gewoon doorgaan: „'s Morgens filmde ik in Venetië en 's avonds moest ik in Alkmaar op de planken. Dat heeft veel van me gevergd".

Vandaag is het afgelopen. Vandaag zijn de allerlaatste opnamen in Antwerpen. Zondag en maandag was de ploeg film-werkers voor het laatst in Londen. Herman van Veen zei me:
„Stom hč, nu het bijna voorbij is, heb ik een soort weemoedige brok in mijn keel, ondanks het feit dat ik er erg hard voor heb moeten werken. Ik zit er nu gewoon een beetje mee, met dat gevoel van weemoed, dat mag je best weten.

Filmen is zó fantastisch. Weet je, je werkt een volle dag voor één minuutje film. Dat letten op de kleine dingetjes, dat perfectioneren van alle details, dat heb ik fantastisch gevonden. Ik hou van dat hele kleine, van dat gepier.
Filmen is natuurlijk heel wat anders dan met je cabaret voor een zaal publiek staan, maar het geeft me gewoon een zalig idee te weten dat overal ter wereld op eenzelfde moment duizenden mensen me kunnen zien werken. Dat filmen, dat is me zó goed bevallen, ik ga het in de toekomst per se vaker doen".


Weer Maastricht


Herman van Veen — die vorige week zaterdag in Maastricht zoveel succes had met zijn „Harlekijn", dat er deze week vrijdag een hernieuwd optreden van hem in de schouwburg plaatsvindt — heeft al duidelijke plannen over die film-toekomst.
Daarover vertelde me zijn zakelijk leider van Harlekijn Holland Producties: Laurens van Rooyen:
„We hebben plannen voor nieuwe films met Herman v. Veen. We willen internationale films, speelfilms, gaan maken en daar zelf de produktie van voeren. Er zijn plannen op korte termijn.
En dan bedoel ik: over een jaartje".