Nijmegens Dagblad

Gouden Roos Festival Montreux

Russen en Engelsen grootste kanshebbers

9 mei 1990

MONTREUX - Kijken is in Montreux werken. Of de Nederlandse inzending op het vandaag begonnen Gouden Roos Festival kans maakt op een prijs, valt dan ook te betwijfelen. 'Blauwe Plekken', waarin Herman van Veen zingend op sjouw gaat langs de oevers van het leven, is een vorm van amusement, die veel is te zien op het tv-festival. Bij dat soort showprogramma's kijken de juryleden dan al gauw verlangend uit naar het einde, om zo snel mogelijk de donkere tv-zaal te kunnen verruilen voor het terras aan het Meer van Genève.


Dat in het programma een bekende Europeaan centraal staat (want dat is Herman van Veen), doet niets aan die houding van de jury af. De mooist opgezette showprogramma's maakten in het verleden al geen kans. Twee jaar geleden nog werd One night only, een zeer kostbare Ute Lemper-special en ingezonden door de Duitse ARD, niet eens eervol vermeld in de einduitslag van de internationale jury.

Verder werden vorig jaar vijf kerstshows, de één nog duurder dan de ander, slechts minzaam bekeken. Eén van die kerstshows, Ich steh' an deiner Krippe hier, was overigens gemaakt door Herman van Veen. Dit mo-ralistische werkje, waarin honger en kalkoen-extra tegenover el-kaar werden geplaatst, met daar-tussen een van het kruis vallende Jezus, die door Van Veen weer eigenhandig werd vastgenageld, oogstte louter onbegrip. De een vond het klef en de ander niet nodig.

Welke inzending dit jaar wel een kans maakt op de eindoverwinning, is niet te zeggen. De competitie van de omroepinstellingen heeft 37 inzendingen (één meer dan vorig jaar) en die van de onafhankelijke producers 34 (hetzelfde aantal als vorig jaar). De grote kanshebbers van de laatste jaren zijn steevast de Britten en de Russen. De drie Engelse omroepinstellingen BBC, ITV en Channel Four komen respectievelijk met Alexei Sayle's Stuff (humor), Mr. Bean (humor) en Norbert Smith - A life (portret) en de Russische staatszender TSS komt met Le mariage de Balzaminoff. Wanneer het net als de vorige jaren een prachtig verfilmd verhaal is, met zang, dans en goed acteerwerk, wordt dat wederom een uur lang smullen.

Het festival wordt dit jaar voor de dertigste keer gehouden en dat wil men vieren. Sinds de Rockshows twee jaar geleden verdwenen uit het Casino van Montreux, is de belangstelling voor het festival afgenomen. Om die belangstelling weer te laten groeien, heeft de organiserende SRGSSR, de Zwitserse staatsomroep, een aantal gala-avonden op poten gezet. Eén daarvan kan grappig worden. Op die avond worden acteurs uit bekende lopende series geconfronteerd met hun synchroonstemmen. Zo zullen Horst Tappert (Derrick) en Larry Hagman (JR uit Dallas) kennis maken met hun Italiaanse en Franse stand-in-geluid.