de Telegraaf
Co Berkenbosch

"Blauwe Plekken",
keus uit armoede

9 mei 1990

Vanaf vandaag tot en met volgende week woensdag wordt in Montreux voor de dertigste keer het Gouden Roos Festival gehouden. Televisieprogramma's op het gebied van de lichte muziek, humor, personality-shows en ander amusement, die in het afgelopen jaar door zowel publieke als commerciŽle tv-stations werden uitgezonden, worden in Montreux door twee internationale jury's en een persjury beoordeeld op hun kwaliteit en eventueel beloond met een gouden, zilveren of bronzen roos, een persprijs of de prijs


Aan dit festival wordt door praktisch alle televisielanden ter wereld deelgenomen en de laatste jaren eisen vooral de inzendingen uit het Oostblok door de goede kwaliteit, alle aandacht op. Montreux is daardoor de spiegel van het lichte amusement geworden en het moet gezegd dat het wat dat betreft de laatste jaren niet al te veel reden tot uitbundig lachen heeft gegeven. Nederland doet dit jaar mee met 'Blauwe Plekken', een programma gemaakt door Herman van Veen. Heel mooi in elkaar gezet met prachtige liedjes en muziek, maar eigenlijk te zwaar voor een Gouden Roos Festival.

, VARA-voorzitter Marcel van Dam is het daar niet mee eens. Toen Van Veens programma in maart werd voor vertoond, zei hij zeker te ver-wachten dat het als Nederlandse inzending in Montreux zal opvallen. Hij houdt er zelfs rekening mee dat het in de prijzen valt. De VARA won al eens (1964) een zilveren roos met een inzending van Rudi Carrell waarin Esther Ofarim een zeemeermin speelde en in 1988 kreeg diezelfde omroep een bronzen roos voor een aflevering van 'Kinderen voor Kinderen'.

Op 22 maart zond de VARA 'Blauwe Plekken' uit. Slechts 1,3 miljoen kijkers hebben het gezien en waardeerden het met een 6,3. Dat had niets met de kwaliteit van het programma te maken, maar lang niet iedereen begreep het nogal warrige verhaal over een man (Herman van Veen) die op een motorfiets bij de hemel komt en wordt teruggestuurd omdat hij niet aan de toelatingseisen voldoet. Waarom 'Blauwe Plekken' dan toch wel gekozen voor Montreux?


Opmerkelijk


De werkgroep amusement, die jaarlijks een keuze uit het vertoonde aanbod moet maken, vond Van Veens programma het enige opmerkelijke programma dat misschien een kansje in Montreux zou kunnen maken. Herman Slager van de TROS, voorzitter van de werkgroep amusement, die dit jaar voor Nederland ook in de internationale jury op het Gouden Roos Festival zit, zegt daar-over: "In feite is het pure programma-armoede waar we dit jaar mee te kampen hebben. We kozen 'Blauwe Plekken' omdat dat nog enigszins aan de criteria voor Montreux voldoet. Het programma is relatief controversieel en bij de keuze heeft ook gespeeld dat Herman van Veen in Duitsland en in Oostenrijk heel bekend is."

Verleden jaar zond het Westduitse televisiestation ARD 'Ich steh an deinen Krippe her' van Herman van Veen in naar het Gouden Roos Festival. Een kerstprogramma dat bij de beoordeling door zowel de internationale jury als door de persjury met geen enkel puntje werd beloond.

Herman van Veen staat deze maand dagelijks, behalve op zondag en maandag, tot en met 30 mei in Carrť met zijn theaterstuk 'Blauwe Plekken' en zal dus niet naar Montreux komen. Ook niet als zijn programma wordt onderscheiden. Herman hoopt dat het programma op het Gouden Roos Festival herkend zal worden als een stukje televisieproza. "Niet zozeer de wedstrijd interesseert mij, maar dan wel het feit dat er een mooi visueel muurtje is gebouwd waarvan ik hoop dat de vakman en het publiek er plezier aan zullen beleven," aldus Van Veen.Co Berkenbosch