AD/UN
Piet van Dijk

Herman van Veen blaast villa leven in

9 apr 2013

De Soester artiest en kunstenaar Herman van Veen gaat de villa uit 1867 op landgoed De Paltz in Soestduinen, met twee bijgebouwen, terugbrengen in haar authentieke staat, alsmede bet park eromheen.


"We zijn verguld met het feit dat wij zoiets moois in de toekomst in het Soestse met elkaar kunnen delen," zegt Van Veen.
Van Veen heeft zijn onderneming Harlekijn BV inmiddels verhuisd van de Kerkstraat in de historische Kerkebuurt in Soest naar het landgoed. Hij wil in de veel ruimere villa grote schilderijen maken en kleinschalige culturele activiteiten organiseren.

"Ons onderkomen, deels bij ons thuis en in de schaduw van de Oude Kerk, werd te klein," vertelt Van Veen. "Niet in de laatste plaats omdat ik een jaar of tien geleden ben gaan schilderen. Vaak grote doeken. De muren werden te klein. Het atelier thuis op onze boerderij gebruikten we regelmatig voor kamerconcerten. Dat kwam zo vol te staan dat er geen plek voor stoelen overbleef"

Door al die doeken werd het wat krap op de boerderij in de polder bij Soest. "Bert Smit uit Soest, een oude bekende en inmiddels vriend, wees ons op landgoed De Paltz. We zijn in gesprek geraakt met het Utrechts Landschep, de organisatie die namens de provincie het landgoed beheert.
We hebben deze gesprekken als zeer inspirerend ervaren en ze hebben ertoe geleid dat wij de villa en bijgebouwen hebben kunnen verwerven voor dat wat wij al bijna vijftig jaar doen: op bescheiden schaal, met het grootste respect voor de natuur, kleinschalige culturele activiteiten ontwikkelen."

KINDEREN

Van Veen denkt aan kamerconcerten, exposities, seminars, lezingen en natuurbelevingen. "Waardoor we met name kinderen, vjjfenzes- tigplussers, minder-validen en mensen met een kleine beurs in de gelegenheid kunnen stellen, gratis prachtige dingen te beleven. Vaak gepresenteerd, in Harlekijns traditie, door jonge veelbelovende kunstenaars."

Het Utrechts Landschap streeft ernaar om in de herfst van dit jaar de hekken van het landgoed tussen zonsopgang en zonsondergang voor het publiek te openen. "Bij ons is iedereen altijd welkom op afspraak."PIET VAN DUK