VEGHELSE KRANT

Harry Sacksioni eert zijn 'Helden' in Blauwe Kei

9 apr 2002

VEGHEL - Theater de Blauwe Kei verwelkomt deze week meestergitarist Harry Sacksioni op het podium. Daarnaast' zijn er optredens te zien van Het Nederlands Kindertheater en Bolder & Plante: het Filmhuis vertoont de Nederlandse film Magonia. Harry Sacksioni zet zijn eerste Schreden op het muzikale vlak in bandjes met illustere namen als Clungel en Samll Jack.


Zijn talent om te componeren had zich toen al aangediend: zijn eerste orkestcompositie Aurora schreef hij voor het mandoline- orkest van zijn toenmalige gitaarleraar. Na zijn ontmoeting met producer Hans van Hemert wordt hij in 1970 studiomuzikant. Samen met zijn zus Loes schrijft Harry een groot aantal liedjes in die tijd. Het liedje Angelique wordt als B-kantje voor de single Rozen voor Sandra van Ronnie Tober uitgekozen, hetgeen Harry en Loes geen windeieren legt. Nederlands Kindertheater op met Tien is te veel, een voorstelling waarin het thema discriminatie op originele wijze is verwerkt. Op het toneel staan dertig jongeren... en één hondje. Aanvang 14.30 uur. Entree: volwassenen 11,50 euro, kinderen tot 13 jaar 8,00 euro. Op maandag 15 april vertoont Filmhuis Veghel de Nederlandse film Magonia, het debuut van Ineke Smits. De film is gebaseerd op het boek Magonische verhalen van Arthur Japin. In het voorprogramma zit de korte animatiefilm 'Radio Umanak'. Aanvang 20.15 uur; entree 6,50 euro. Op dinsdag 16 april treedt het vrouwelijke cabaretduo Bolder' & Plante op met Bigger Better Bolder & Plante. Als de vrouwelijke tegenhangers van Waardenburg en De Jong zetten zij heftig, slapstick-achtig bewegingstheater neer. Aanvang 20.15 uur; entree 13,50 euro.

Herman van Veen

Begin jaren zeventig is Harry voor 't eerst actief in het theater, eerst als begeleider van Cabaret Tingel Tangel en later bij Herman van Veen Harry treedt echter steeds meer op de voorgrond en werkt veelvuldig samen met (inter)nationale artiesten en gezelschappen als muzikant, arrangeur en producer. Ook componeert hij film- en televisiemuziek. Hij bouwt gestaag verder aan zijn eigen cd-oeuvre en toert met regelmaat langs de theaters.

In zijn vorige programma Helden is Harry. op zoek gegaan naar de artiesten die hem muzikaal 'gevormd' hebben. Hij zet die zoektocht voor in het huidige programma Helden (2), waarin hij composities van zijn favoriete pop-, folk-, chanson- en jazzartiesten een geheel eigen Sacksioni-touch geeft.
De voorstelling op donderdag 11 april begint om 20.15 uur. Entree: 13,50 euro. Op zondag 14 april treedt Het (