DE GELDERLANDER

Herman van Veen op bŁhne van openluchttheater

9 mrt 2004
Wie jarig is, tracteert. Het openluchttheater in Eibergen bestaat vijftig jaar en pakt komend seizoen uit. Het publiek krijgt onder meer een uniek optreden van Herman van Veen te zien op 2 juni.


Door onze verslaggever

El BERG EN o Naast Herman van Veen klinkt er ook de internationaal vermaarde funky latin/jazz formatie New Cool Collective (26 juni) en melodieuze poprock van Di-rect (20 augustus). De klinkende namen kunnen echter niet verhullen dat 2004 een cruciaal jaar wordt voor het voortbestaan van het openluchttheater.

"De gemeente Eibergen geeft ons vier jaar financiŽle ondersteuning om het theater nieuw leven in te blazen. Dat is na 2005 afgelopen. Het is nog maar de vraag waar de nieuwe fusiegemeente Berkel- land haar culturele accenten legt", zegt Martin Wulff van de projectgroep Openluchttheater. Er is de afgelopen drie jaar veel gebeurd. In 2001 vroeg het gemeentebestuur van Eibergen zich af of het markante theater moest blijven voortbestaan.

Mede door de komst van het overdekte cultuurcentrum 't Spieker werd de locatie op de Oude Maat steeds minder gebruikt. Het theater verpauperde; de koepel was vernield, de entree dichtgegroeid en de toiletfaciliteiten waren belabberd. Een aantal Eibergenaren trok aan de bel voor een laatste reddingspoging. Langzaam maar zeker krijgt het theater weer glans. "De accommodatie is opgeknapt, al blijven er natuurlijk altijd wensen", zegt Wulff.

De projectgroep krijgt tot en met 2005 een jaarlijkse bijdrage van Ä4500. Dit jaar komt daar een extra garantiesubsidie van Ä6800 bij, omdat het theater vijftig jaar bestaat. "Dat stelt ons in staat om een aantal topartiesten naar Eibergen te halen die een regionale uitstraling hebben. We richten ohs dit seizoen ook nadrukkelijk op de inwoners van omliggende gemeenten. Er komen regionale voorverkooppunten. "
De projectgroep werkte vorig jaar met een budget van Ä25.000. Er werden 21 activiteiten gehouden en die trokken samen 4200 bezoekers. Door de extra financiŽle ruimte is de begroting dit jaar naar Ä45.000 opgekrikt en moet de komst van een aantal gerenommeerde artiesten borg staan voor zo'n 6000 bezoekers. De werkgroepleden zijn stevig aan het brainstormen hoe er meer inkomsten gegenereerd kunnen worden. "We zijn erg afhankelijk van de gemeentelijke bijdragen. Om meer armslag te creŽren, willen we een sponsoractie houden. Bovendien willen we donateurs werven onder de inwoners die het theater een warm hart toe dragen", zegt Wulff.

Een onzekere factor blijft het weer. De projectgroep onder zoekt hoe met bescheiden middelen een gedeeltelijke overkapping gerealiseerd kan worden.
"Het mooiste zouden twee gebogen staanders zijn waar je een zeil overheen kunt schuiven. In de staanders zou je een lichtinstallatie kunnen bouwen.
Een andere wens is de vervanging van de zitbankjes door kuipstoeltjes. Maar ja, het blijft vooralsnog bij dagdromen, want er is geen geld voor." De projectgroep heeft wel een nieuw logo gepresenteerd en binnenkort moet ook de nieuwe website www.openei.nl operationeel zijn. "Het wordt een interactieve site. Mensen kunnen er kaartjes bestellen, biografieŽn van artiesten lezen en er komt een reactie- platform. Hier kunnen mensen hun concertervaringen kwijt en is het een plek voor het doorgeven van suggesties en opmerkingen." Het optreden van Herman van Veen in het openluchttheater wordt volgens Wulff een unieke gebeurtenis.

"Hij speelt meestal in grote schouwburgen en overdekte accommodaties. Van Veen was bijzonder enthousiast om hier in de openlucht te spelen. Hij zal zijn programma dan ook afstemmen op de entourage en sfeer van het theater. Van Veen wordt begeleid door zijn vaste groep muzikanten, waaronder Erik van der Wurff. Het wordt iets moois tussen Herman en ons theater", voorspelt de Eibergenaar.