Haagsche Courant
Haye Thomas

Herman van Veen maakt goede start op Broadway8 december 1982
New York — „Ik heb me formidabel gevoeld. De mensen waren er helemaal bij.' Een prachtige avond". Opgetogen reacties van Herman'van Veen n;i afloop van zijn grote Broadway-debuut. Na alle intense voorbereidingen is zeker wat hem betreft alles naar wens verlopen en is het wachten nu op het oordeel van de machtige New Yorkse recensenten, die praktisch elke produktie in dit zuiver commerciële Mekka van het theater kunnen maken of breken.


Herman van Veen heeft daar voorlopig alle vertrouwen in. Bijna twee weken heeft hij met, proefvoorstellingen van 'All of him', zoals de show heet, om de hete brij van het New Yorkse Broadway heengedraaid. In East Hampton, Philidelphia, Trenton en Hartford.
„Een wervelwind uit Holland. Deze man is puur theater", schreef The Sun uit East Hampton. „Een razendknappe mengeling van muziek, zang en mime", constateerde de gezaghebbende Philadelphia Inquire opgetogen.

Maar Broadway en zijn kritische, verwende New Yorkse publiek hebben hun volstrekt eigen maatstaven. En het Am- bassador-theater, waar hij in eerste instantie twee weken : hoopt vol te maken, heeft elke keer 1126 plaatsen te vullen.


Kosten


Wil hij er financieel uitspringen, dan zal dat voor het grootste deel moeten gebeuren. De vakbonden eisen bij voorbeeld dat Herman van Veen ook de kosten van de Amerikaanse musici en technici draagt, zelfs wanneer hij gebruik maakt van zijn. eigen krachten. Alleen al financieel staat er dus enorm veel op het spel. Broadway. mag dan door elke artiest fel begeerd zijn,

Broadway is ook hard en meedogenloos. Wie valt doet niet meer mee.
„Is dat niet erg benauwend", vroegen we Herman van Veen; „Nee", klonk het dapper. „Als ik hier val, valt er niemand, want vrijwel niemand kent me hier nog". Met de uitzondering dan van de elfhonderd belangstellenden op de openingsavond. En gezien hun enthousiaste reacties is de eerste kennismaking in ieder geval hoopvol.

Dat is ook de opvatting van theater-recensent Harry Fleetwood van New York Radio, die vooral de zanger Herman van Veen bewonderde. „Ik was door zijn songs meteen gegrepen. Aan zijn clownerie en mime en omheen heb ik even moeten wennen. Dat is ook werkelijk anders dan wij hier kennen. Maar naarmate ik me er meer op instelde, werd ik er toch door geboeid. En als totaal is zijn show mij zeer goed bevallen. Zijn optreden is wel erg subtiel, vol fijne trekjes. Maar hij heeft zeker een goede kans en ik hoop van harte dat hij het maakt".

Vijftien jaar geleden, in de dagen dat Wim Kan eigenhandig op aanplakbiljetten van Herman van Veen schreef 'Van harte aanbevolen' zei Toon Hermans: „Als ooit een Nederlander het grote theater in Broadway haalt, is dat Herman van Veen".

De voorspelling van de grote meester, die zelf zo nadrukkelijk van Broadway heeft gedroomd, is uitgekomen. En aan het begin van zijn Broadway-avontuur heeft een enthousiaste en volstrekt gelukkige Herman van Veen Toon Hermans per telegram hieraan herinnerd.