GELDERLANDER

Kerstverhaal van een ouder sneeuwvlokje

8 dec 2001

WIJCHEN/CUIJK o De laatste jaren geeft Herman van Veen op kleine schaal kerstconcerten, voornamelijk in kerken. Hij komt volgende week naar Wijchen om in de Antonius Abtkerk twee keer op te treden.


Van Veen wil met deze optredens zijn beleving van het kerstverhaal vertolken. Dit doet hij samen met Lori Spee, zijn vaste begeleidingsgroep en het Harlekijn Danstheater."De laatste en vertel ik in de donkere dagen tussen sinterklaas en kerst waar dan ook ergens in een kerk mijn versie van het kerstverhaal", vertelt Van Veen, die twee weken geleden nog met veel succes optrad in de 'Oper' in Frankfurt. Zijn Duitse tournee onderbreekt hij voor de reeks kerstoptredens.
"Ooit op school mocht ik tijdens de kerstmaaltijd verkleed als sneeuwvlok Hoe leit dit kindeken zingen voor alle vaders en moeders, opa's en oma's. Een onvergetelijke herinnering. Nu ik geen opa's en oma's, geen vaders en moeders meer heb, blijft het gevoel dat ik op deze manier kan bewaren en herbeleven."

In totaal geeft Van Veen dit jaar tien kerstconcerten; de eerste twee volgende week woensdag en donderdag in Wijchen.
Daarna volgen, tot 22 december, nog Rotterdam, Enschede, Oirschot en Amsterdam, allemaal in de toepasselijke entourage van een kerk.
De ondertitel van het concert is 'Er was eens... een kerstverhaal'. Van Veen licht toe: "Het verhaal van de geboorte van Jezus heeft voor mij de betekenis van een sprookje. Een sprookje als uiting van mensen, dat ze telkens weer willen vertellen omdat ze hun vragen verbeelden en antwoorden tekenen. Of het écht gebeurd is, speelt geen rol."

Van Veen weet zich tijdens de kerstconcerten omringd door vertrouwde personen als Lori Spee, Erik van der Wurff, Edith Leerkes Jann, Thomas Dirks, Wieke Garcia en het Harlekijn Danstheater onder leiding van Gaëtane Bouchez. Na afloop van het tweede concert in Wijchen wordt het boek Er was eens... een kerstverhaal, gepresenteerd. Op eerste kerstdag wordt op televisie (KRO, 16.44 uur) het programma Dat gebeurt elke dag uitgezonden waarin Van Veen ook het kerstverhaal zingt, ook dan begeleid door Lori Spee. Het is het klassieke, eeuwenoude kerstverhaal, maar dan verteld op Van Veens eigen manier, voorzien van eigentijdse humor.
"Het is een grappig program ma geworden voor kinderen, zonder dat 't infantiel werkt", legt Frank Jansen, hoofd drama van de KRO uit.

Wie dan nog niet genoeg Hermam van Veen heeft gehad, kan die avond vanaf 22.48 uur nog kijken naar Persoonlijk, een muzikale, nostalgische biografie, live gezongen, waarin Van Veen belangrijke momenten in zijn leven in herinnering terugroept en vertelt en deze met liedjes uit zijn grote repertoire illustreert.