APELDOORNSE COURANT
Jennifer Faasen

Ernst DaniŽl Smid zet niemand voor schut

8 dec 2001

Een nieuwe serie van 'Una voce particolare' gaat vandaag van start op Nederland 2. Met 1,2 miljoen kijkers is dit muziekprogramma onder aanvoering van Ernst DaniŽl Smid een regelrechte tv-hit. Ondanks en dankzij de amateurs. Er zijn twee onderwerpen waarbij de Achterhoekse bariton begint te briesen als een leeuw: recensenten en amateurs. De eerste categorie draagt hij bepaald geen warm hart toe, zeker niet na het lezen van de kritieken op -de musical Grace waarin hij de rol van prins Rainier vertolkt. Voor de tweede categorie echter springt hij onvermoeibaar in de bres. Is hij zelf ook niet als amateurtje begonnen? Nou dan! "Het elementaire gevoel van waarom je muziek bent gaan maken, vind je terug bij de amateurs", spreekt Ernst DaniŽl Smid gedecideerd. "Ik voel compassie voor mensen die vanuit hun eigen mogelijkheden met muziek bezig zijn."

Die mogelijkheden, hoe beperkt ook, worden volop benut en uitgebuit tijdens de intensieve voorbereidingen voor 'Una voce particolare', het operette- programma op tv. De samenstellers maken zich er niet vanaf met een opnamedag in Hilversum, maar laveren de deelnemers na een uitgebreide screening behoedzaam langs de valkuilen van glamour en glitter. Het produceren neemt een half jaar in beslag. "Eerst goed selecteren, zodat je niet dezelfde aria's, dezelfde stemmen en dezelfde leeftijden in een aflevering hebt. Vervolgens vocaal en dramaturgisch aan het werk en dan pas de studio in. Op die manier kunnen de deelnemers op hun gemak aan alles wennen. En als je dan ziet wat uit die mensen komt... Ze veranderen van een schuchter vogeltje in een performing artist."

Aan animo geen gebrek: Nederland telt maar liefst 150 opera- en operetteverenigingen en menig amateurzanger wil zijn of haar kunsten graag tonen voor een vakkundige jury en een groot televisiepubliek. Het succes van de formule, die vrijwel ongewijzigd het vierde seizoen ingaat, zit volgens presentator Smid voor een groot deel in de toegankelijkheid en het niveau van deze vorm van amusement. "Geen inwisselbare pulp, maar een kwalitatief hoogstaand programma."

PASSIE

'Una voce' is sinds 1997 opgeklommen van een mager kijkcijfertje 4 naar een vette 8. "Het best bekeken en hoogst gewaardeerde muziekprogramma op de Nederlandse televisie. Beter nog dan Helmut Lotti", roept Smid enthousiast. Zijn eigen aandeel in dit megasucces schoffelt hij niet bepaald onder stoelen of banken: "Het is mijn speciale manier van benaderen, samen met de passie van alle honderdvijftig mensen die bij het programma betrokken zijn. Ik heb het liever over de gewone dingen in de muziek, dan over een bepaalde stijlperiode. Het leuke is ook dat we regelmatig een onbekende opera nemen, niet alleen maar het bekende werk van Mozart en Puccini. En ik ben geen gelikte presentator en zeker geen Menno BŁch. Bij ons gaat niemand voor schut."

Een constante factor is de gastsolist. De komende zes afleveringen zijn dat Simone Kleinsma, Jan Vayne, Margriet Eshuijs, Laura Fygi, Pia Douwes en Herman van Veen. A dream come true voor Ernst DaniŽl Smid, zoveel performers van naam en faam. "Zo'n Herman van Veen daar kijk ik tegenop als een voetballer tegen Cruyff." Maar hoe zit het met de doelgroep, de amateurzangers? Blijven die na hun optreden op tv als vanouds voortploeteren op amateurniveau? Volgens Smid o is 'Una voce' voor sommige talenten wel degelijk de springplank naar een felbegeerde carriiere op de planken. "Ik kom tegenwoordig op concerten die mensen weer tegen. Er is nu een soort subcircuit aan het ontstaan. We zijn van plan deelnemers te gaan volgen, om te kijken wat er van hen terechtkomt."

Op 27 maart staat hij met 'de kanjers' van de afgelopen vier Voce-jaren in Ahoy' Rotterdam, een nieuw avontuur voor de toch al druk bezette bariton die met televisie, radio, musical en talloze optredens her en der in het land zijn agenda meer dan gevuld heeft. En dan te bedenken dat mei volgend jaar de eerste opnamen voor de alweer vijfde serie van 'Una voce' beginnen. Gaat dat nou nooit eens vervelen? Even komt de leeuw weer uit zijn hol: "Never nooit niet! We hebben honderdveertig aria's gedaan maar: niet een doublure."

Una voce particolare. Nederland 2. Aflevering 1, zondag om 21.00 uur.Jennifer Faasen - I