DE TELEGRAAF
GERARD SMIT

KICK VAN DER VEER ('ANDERMANS VEREN'):

Ode aan Herman van Veen

8 dec 2000

Zijn jeugdidool, op vroegere familiepartijtjes veelvuldig door hem geïmiteerd, gaat hem vanavond voorop Nederland l. Kick van der Veer, medepresentator van het informatieve cabaretprogramma 'Andermans Veren' (AVRO), is al vanaf zijn tienerjaren een groot bewonderaar van Herman van Veen, die vanavond in een KRO-special met zijn theatershow 2000 vanuit Carré (Nederland l, 21.01 uur) is te zien.


Leidraad van 'Andermans Veren' is vandaag Van Veens beroemdste lied 'Als liefde zoveel jaar kan duren', een vertaling door Lennart Nijgh van 'La chanson des vieux amants' van Jacques Brel. Van der Veer vertolkte het gevoelige chanson talloze malen in eigen familie- en vriendenkring en op de bühne van de plaatselijke toneelclub. Daar ontwaakte ook zijn liefde voor het cabaretvak. „Ik liep vroeger alle voorstellingen af van Herman van Veen. Ik lag aan zijn voeten en dacht...dat wil ik ook!".


Hoogtepunt

Daar kwam het niet van, maar via het Theatermuseum vond hij wel zijn weg in de cabaretwereld en trad hij als deskundige in de voetsporen van goeroe Wim lbo. Absoluut hoogtepunt in zijn carrière is tot dusver de toekenning van de 'Edison van de Eeuw' voor de cabaretbox 'Ik zou je het liefst in een doosje willen doen', een gezamenlijk initiatief van Jacques Klöters, Otto Vriezenberg en Kick van der Veer. „Ik zal nooit vergeten dat de prijs precies een jaar geleden werd uitgereikt door Toon Hermans, de Artiest van de Eeuw. Wat een eer."


In 'Andermans Veren' zijn vandaag fragmenten te zien van Herman van Veen ('Liefde van Later'), Lenette van Dongen ('Hou van mij'), Jacobse en Van Es ('Maison Pretty Boy'), Jenny Arean ('Het is over') en Ramses Shaffy ('Vijf uur'). Het gelijknamige radioprogramma, geresenteerd door Kick van der Veer, is elke zaterdag om 18.00 uur op Radio 2 (AVRO) te beluisteren.