Haagse Courant
Jacques Geluk

Besprekingen over tv-vertoning in Amerika

Alfred J. Kwak op wereldtournee

8 nov 1990

Amsterdam - Er is een grote kans dat de tekenfilmreeks 'Alfred J. Kwak' van Her-man van Veen over niet al te lange tijd in de Verenigde Staten wordt uitgezonden. Commercieel directeur Sjoerd Raemakers van het producerende bedrijf Telecable Benelux uit Amsterdam reist volgende week naar Los Angeles voor besprekingen.


"We zullen het vooral hebben over aanpassing van de serie aan de Amerikaanse mentaliteit, met als voorwaarde dat de identiteit van Alfred onaangetast blijft. Sommige onderwerpen, zoals politiek, religie en discriminatie, liggen daar gevoeliger dan hier. Hoewel ik er direct bij moet zeggen dat de verhalen van Alfred zich niet in een bepaald land of in een bepaalde tijd afspelen. Het donkere figuurtje Winnie zou je met Zuid-Afrika kunnen associŽren, maar ook Amerika heeft een dergelijk verleden, vooral in de zuidelijke staten".

Telecable gebruikt het Ameri-kaanse bedrijf PMT om de markt in de Verenigde Staten te verkennen. Deze week verscheen een eerste advertentie ter promotie van de reeks in het mediablad Variety. "Iets definitiefs kan ik niet zeggen tot er handtekeningen zijn gezet, maar ik heb goede hoop dat dit unieke tv-document daar wordt uitgezonden". 'Alfred J. Kwak' is inmiddels aan een ware wereldtournee be-gonnen. De reeks is al te zien in Duitsland (ZDF), Oostenrijk (ORG), IJsland en Japan. Vanaf vandaag is de serie ook op het scherm in Finland, Frankrijk (TF1), ItaliŽ (Canale 5), Spanje (TVE), Griekenland (ERT), Por-tugal (RTP), Engeland (BSB en Channel 4), het Midden-Oosten en mogelijk ook Zuidoost-AziŽ, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland volgen binnenkort.

Supervisie "In al deze landen wordt een na-gesynchroniseerde versie uitgezonden, behalve op IJsland waar de Nederlandse basisversie wordt vertoond. Drie acteurs vertellen in het IJslands tussen-door wat er gezegd wordt", zegt Raemakers. Zijn bedrijf houdt over alle versies de supervisie. "Wij leiden de nasynchronisatie, de stemmen en de vertaling. Op dit moment zijn we bezig met de arabischtalige versie van de reeks, die in het Midden-Oosten zal worden uitezonden".

'Alfred J. Kwak' is de derde reeks die Telecable zelf produceert. ,,'Boes' was de eerste, daarna kwam 'Dommel'. Ons nieuwste tekenfilmprodukt wordt 'Moomin', gebaseerd op Finse . verhalen uit de jaren dertig", aldus Raemakers. Het Amsterdamse bedrijf is verder verantwoordelijk voor de Nederlandse versies van series als 'Natalie', 'Tom Sawyer' en 'De tovenaar van Oz".JACQUES GELUK