DEVENTER DAGBLAD

Herman van Veen keert terug naar zijn leest

8 sep 1999

Schoenmaker, blijf bij je leest, was het advies dat Herman van Veen in heel wat recensies over zijn nieuwste film Nachtvlinder meekreeg. Van Veen kan beter zingen en 'entertainen' dan regisseren, zo luidde de algemene conclusie. Het lijkt alsof hij onmiddellijk gehoor geeft aan de oproep van het recensentenvolk. Vrijdag en zaterdag is hij al weer in zijn oude rol te zien in de Lochemse schouwburg. Voor dit kleine theater betekent de komst van Van Veen wel een hele speciale opening van het nieuwe seizoen. "Een grandioze belevenis. Twee dagen een van Nederlands grootste kunstenaars", lokt de schouwburg het publiek naar de voorstelling.


Veel kan het theater nog niet vertellen over de nieuwe voorstelling van Veen. Navraag bij de artiest leert dat het om een try-out gaat, ter voorbereiding op een tournee in Vlaanderen vanaf 22 september met optredens in onder meer Brussel en Antwerpen. De show bestaat voor een groot deel uit nieuwe liedjes en teksten, maar er zullen ook elementen in terugkeren die het publiek vertrouwd in de oren klinken.
Door de uitreiking vorige week van de Edison voor het Luisterlied 1999 moet Van Veen weer enigszins zijn opgemonterd. Hij kreeg de onderscheiding voor de cd-box Nu en Dan, een selectie van nummers uit alle albums die hij de afgelopen dertig jaar heeft gemaakt. "Wat hij ook zingt, door wie en wanneer ook geschreven, het klinkt als Herman van Veen", aldus het juryrapport.

Dat zal ook in zijn nieuwe show (zonder titel) weer het geval zijn. Het zijn niet zomaar luisterliedjes die Van Veen ten gehore brengt. De zanger kruipt bij zijn publiek naar binnen. In een interview zei hij ooit: "Zingen maakt een direct contact met de medemens mogelijk. We hebben afgeleerd elkaar aan te raken. Kijken mag, mits discreet. Maar een stem slaagt erin zowel intellectueel vermogen als gevoel over te brengen."

Zoals altijd wordt Van Veen begeleid door Erik van der Wurff op piano en Nard Reijnders op saxofoon, klarinet en accordeon. De voorstelling begint zowel op vrijdag 10 als op zaterdag 11 september wat later (20.30 uur).