DAGBLAD KENNEMERLAND

Bijzondere vakantie voor Mytylleerlingen

8 mei 1999

"Ik eet alleen maar water", zegt Tom terwijl hij achter , loopt om met de andere kinderen aan tafel te schuiven. Hij weet dat hij niet normaal kan eten, maar hij geniet van het samenzijn met de groep.


Het zijn bijzondere dagen. Leerlingen van de Mytylschool uit Bergen zijn op vakantie in het Colombine- huis in Flevoland. De meeste kinderen kunnen door hun ziekte of handicap nooit op vakantie. Sommigen hebben dag en nacht verzorging nodig. Ze leven in een vast patroon, waarbij ze elke dag naar school gaan met een bus of taxi, bezoeken brengen aan dokters en fysiotherapeuten en op vaste tijden medicijnen moeten slikken. Op vakantie gaan is voor velen niet mogelijk. Gelukkig is er voor hen het Colombinehuis, dat onder andere door Herman van Veen is opgericht en speciaal bedoeld en ingericht voor zorgenkinderen.

Tom en de anderen zijn hongerig. Ze hebben een bezoek gebracht aan het Dolfinarium in Harderwijk. Daarna hebben ze een uurtje gerust, om weer energie op te doen om te eten en de bonte avond mee te maken. Voor Tom is het de tweede keer dat hij in het Colombinehuis op vakantie is. Vorig jaar was hij er een keer met zijn ouders. De kinderen van de Mytylschool kunnen hier naartoe, dankzij de hulp van 'gezonde' leeftijdsgenootjes.
Tijdens de 21 kilometer van Bergen in 1998 liepen schoolkinderen uit Alkmaar, Bergen en Schoorl sponsorgeld bij elkaar in de Alfred Jodo cus Kwak-loop. 'The Centurions', een loopgroep met daarin bekende Nederlanders, vulde hel bedrag aan. totaal gaan 112 kinderen van de school in kleine groepen op vakantie. Mathijs woont tijdens de vakantie in hetzelfde appartement als Tom. Mathijs is nog nooit op vakantie geweest.
Hij vindt hel heel leuk, maar is ook erg moe. Gert-Jan is net als Tom goed te spreken. De twee kruipen even naast elkaar op de stoel om samen op de foto te gaan. Later, tijdens de bonte avond waarop de kinderen samen met dc begeleiders dansen op disco- en housemuziek leeft Mathijs zich eens lekker uit. Thuis danst hij ook vaak. Steef waagt zich ook even met zijn rolstoel op de dansvloer. Steef is Ajax-fan: "Ze zeggen dat ik gek ben. omdat ik gekke geluidjes maak, maar ik kan ook gewoon praten.
De dolfijnen in hel dolfinarium waar we vandaag waren maken ook gekke geluiden, net als ik", zegt hij. Hij moet er zelf om lachen. Wil je meelopen in de Alfred Jodocus Kwak-loop op 12 juni, bel dan even met Cees de Boer 072 - 58 98 43 5. Je krijgt dan een sponsorformulier toegestuurd. Kr zijn twee afstanden, de 800 meter voor kinderen tot acht jaar en dc 2400 meter voor kinderen van 9 tot 14 jaar. Alle kinderen krijgen een herinnering.

En Alfred Jodocus Kwak is zelf ook aanwezig.