Alkmaarse Courant

Dinie van Veen viert eigenlijk geen moederdag

8 mei 1999

Winkels verdienen goud geld aan Moederdag. Maar ondanks de commercie wordt de feestdag binnenshuis graag gevierd. Vooral als de kinderen klein zijn beklijft de traditie. Welke moeder is niet blij met een beschuitje met zilveruitjes en een zelfgekleid potje van haar kleuter? Drie moeders van bekende Nederlanders vertellen.


Dinie van Veen. Vanmorgen bedacht ze een gedichtje. 'Zondag is het moederdag, wie had dat ooit gedacht... Ik heb er 't land aan als een stier, want mijn eigen moeder is niet hier'. Dinie van Veen, de moeder van de 54-jarige cabaretier Herman van Veen lacht een beetje weemoedig. Zelf is ze inmiddels 80 jaar. "Mijn moeder is overleden toen ik 16 was. Toen begon moederdag zo'n beetje. Ik miste haar toen erg. En ik mis haar nog steeds. Ik moest aan haar denken, vandaar dat versje."
Herman komt morgen, zoveel is zeker. Maar eigenlijk viert het gezin Van Veen moederdag niet. ,,Ik vind het onzin. Het is meer iets van de winkels. Mijn kinderen zeggen: mama, het is voor ons elke dag moederdag. En ik ben op 12 mei jarig: moeten ze dan de volgende dag weer op bezoek komen? Welnee. Ze zijn zelf ook allemaal moeder."

Volgens Dinie van Veen is moederdag vooral iets van de laatste 25, 30 jaar. Want ze kan zich niet herinneren dat de kinderen, ze heeft twee dochters en een zoon, vijftigers nu, cadeautjes op school maakten voor moederdag. "Ik heb het nooit meegemaakt dat ze als kinderen zongen en ontbijt op bed brachten. Dat was toen niet."

Niks gepresteerd

Ze is moeder van een beroemde zoon, maar vindt dat bepaald niks bijzonders. "Rudi Carell zette me ooit in z'n show in een stoel als de moeder van Herman. Ik zei: 'Ach, man, ik heb niks gepresteerd'. Ik heb er wel een hekel aan, die misplaatste belangstelling van 'h, mevrouw Van Veen...' M'n dochters doen 't ook perfect. Ik ben op alle drie even trots." "

Maar natuurlijk zit ik hier vr d tv te huilen tijdens die show voor Kosovo die Herman heeft opgezet. En Hanneke zei ook: 'ik ben wel trots op m'n broer'. Herman is een sociaal en gevoelig mens. Maar zo zijn ze alle drie. Gewoon. Laatst waren we op een verjaardag. Wij zijn altijd gewend koffie met gekookte melk te drinken. Een man wilde cappuccino. Maar Herman zei: 'Ik doe het precies zoals papa en mama doen: ik drink koffie met gekookte melk'."