Dedemsvaartse Courant

Colombinehuis in Dronten speciaal vakantiehuis voor speciale kinderen

8 mei 1995

De bouw van het Colombinehuis aan de Spijkweg na Biddinghuizen (de voormalige bedrijfsschuur van Staatsbosbeheer in de gemeente Dronten)) komt steeds dichterbij.De bouwplannen gaan binnenkort naar het welstandscollege en de verwachting is dat al in september met de bouw van acht bungalows en andere voorzieningen kan worden begonnen. De bedoeling is al voor de zomer van 1996 de eerste groepen kinderen te kunnen ontvangen.


Het Colombinehuis wordt een heel speciaaal vakantiehuis om heel speciale kinderen, kinderen die niet kregen waar als kind eigenlijk gewoon recht op hebben: gezondheid, borgenheid, onbezorgd kind kunnen zijn. Het plan voor dit unieke huis bestaat al sinds 90 toen Herman van Veen, de-oprichter en beschermer van de Stichting Colombine, in de Rotterdamse Dr. DaniŽl den Hoed kliniek een afdeling met acht bacterie-arme isolatiekamers voor lŽukemie-patiŽntjes opende. Uit de gesprekken die Van Veen met de artsen voerde bleek dat leukemiepatiŽntjes die een zware behandeling in het ziekenhuis hadden ondergaan, na thuiskomst behoorlijke tussen wal en schip vielen. Niet ziek genoeg voor het ziekenhuis, maar nog te zwak om deel te nemen aan het normale leven thuis. Het Colombinehuis wordt straks een avontuurlijke vakantieplek waar die kinderen de tijd van hun leven kunnen hebben. Ook kinderen die een lijdensweg achter de rug hebben door ernstige brandwonden, mishandelde kinderen en kinderen met andere traumatische ervaringen zijn vanaf volgend jaar zomer welkom in het Colombinehuis. Sommige zullen met hun ouders en broertjes en zusjes komen, anderen nemen misschien graag hun beste vriend of vriendinnetje mee. En altijd wordt gezorgd voor begeleiding. In Herman van Veen heeft de Stichting Colombine een meer dan voortreffelijke ambassadeur. Door zijn tomeloze inzet is het idee aangeslagen vakantiehuis voor speciale kinderen en wordt het Colombinehuis nabij Biddinghuizen een heerlijk project waar kinderen van alles kunnen beleven.

Theaterzaal

De bestaande Schokbeton bedrijfsschuur aan de Spijkweg zal bij de bouw een complete metamorfose ondergaan. Vriendelijke, organische vormen, met zowel knusse als open verbindingen en een speels kleurgebruik zijn de uitgangspunten van architect Van der Pluijm en Ruijssenaar uit Woudenberg.

De buitenkant van het gebouw wordt bekleed met hout en de strakke vormen van de loods zullen worden verzacht door uitbouwen waar de keuken en de grote lichte serre komen. In de centrale hal laat een grote glazen dakkoepel het licht spe len met de prachtige fontijn die eronder zal komen te staan. Rondom de hal koment een galerij ter hoogte van de eerste verdieping. Er komt een grote theaterzaal, waar zang-, dans-, muziek- en toneelvoorstellingen gegeven gaan worden. Buiten wordt een kinderwereld gemaakt met midgetgolfbaan en jeux de boules-baan. Er komen houten speelwerktuigen en een dierentuintje en het maken van een uitstapje naar buurman Walibi Flevo is een attractie op zich.

Gasthuisjes

De acht gasthuisjes, elk voor 5 ů 6 personen komen rond het hoofdgebouw te liggen. Ze omsluiten de binnentuin en een overdekt gedeelte met een dak van stof, zodat een sfeer van een Afrikaanse markt zal ontstaan. Elk van de acht huisjes zal door de inrichting een cultuur weerspiegelen uit een bepaald deel van de wereld. Een wandeling door de gastenhuisjes is een wereldreis door Zuid-Amerika, Afrika, AziŽ, Oost Europa, Janpan, India, AustraliŽ en China.
Voor de bouw van het Colombinehuis is 3 miljoen gulden nodig. Dat bedrag is, mede door de TV-aktie en andere landelijke akties (als sponsorlopen) nagenoeg binnen. Vooral de Juniorenkamer, de NCRV en het weekblad Margriet hebben het project fors ondersteund. Er is veel support uit Flevoland (in het aanbevelingscomitť hebben o.a. zitting CdK Lammers, burgemeester Pans van Almere en burgemeester Dekker van Dronten).