het Parool
Fromme

Gekwetste zielen

8 apr 1995

IK ben dol op Herman van Veen. Die poëzie, dat gevoel voor aarde en menszijn, dat vibrato aan het eind van de tunnel! Dat eerbetoon dat hij deze week op tv kreeg was dikverdiend, vond ik. Geen kwaad woord over Herman van Veen. En wat ik nog steeds heel erg vind is de zelfgekozen dood van Kurt Cobain.


Ik weet nog precies wat ik deed, toen ik het nieuws hoorde dat hij zich voor het hoofd had geschoten. (Ik plakte een band en stak van schrik de bandenwipper op drie plaatsen door het rubber.) Dat eerbetoon dat hij deze week in Loladamusica kreeg was dikverdiend, vond ik. Hij was helemaal geen verwend ventje dat zijn kind liet barsten. Geen kwaad woord over Kurt Cobain. Ik ben, moet u weten, een persoon tegengekomen die diep gekwetst was. Dat kwam door een recensie. Die persoon was bij een concert geweest van een groep muzikanten en een Spaanse flamencodanser dat twee dagen later volslagen belachelijk was gemaakt. Ze was kwaad. 'Joaquin is helemaal geen tapdanser!' zei zij. 'Die man weet nergens iets van. Hoezo een ritmesectie als een stoet kamelen? Ze speelden juist vreselijk strak!' Et cetera. Haar zwakke plek was duidelijk: Spanje en flamenco.

Ik had dat concert ook gezien en het prachtig gevonden, maar gekwetst was ik niet door die recensie. Man gaf mening, meer was het niet. 'Ja, maar hij maakte het publiek belachelijk. Dat we alleen maar in slaafse bewondering zaten toe te kijken. En dat we almaar olé riepen, wat helemaal niet zo was. Zoiets doe je in een column, niet in een recensie.' Het zou mij niet verbazen als zij zich ook schrap heeft gezet bij Jiskefet, toen stofjassen Romeyn en Koch - flamenco op de achtergrond - treffend quasi-Spaans begonnen te brabbelen. Daar dreigden kwetsuren voor mensen met een Spaans zwak, die sneller verontwaardigd raken dan de Spanjaarden zelf. Die vinden het wel grappig als je met zo'n rauw, hees, doorrookt Spaans stemgeluid - dos cortados, porfavor! - twee koffie met melk bestelt.

En toch snap ik de gekwetstheid. Mijn zwakke plek heet Ierland. Ik heb mezelf er eens op betrapt dat ik een aflevering van Fawlty Towers niet leuk vond, omdat John Cleese een Ierse aannemer opvoerde die een steunmuur wegsloopte en een algeheel stupide indruk maakte. Als Basil Fawlty liet hij ook nog eens niets van die man heel. Hij mocht meppen uitdelen aan Manuel, maar van die Ier moest hij-afblijven. Even voelde ik het woord 'racisme' bij me opkomen.

Ik ben dus vol begrip. En daarom zeg ik: Van Veen en Cobain, tweemaal een fenomeen. Kwaad woord: geen.FROMME I