Gelders Dagblad

Herman van Veen vindt fotoproject schooljeugd gemeente Ede 'prachtplan'

8 apr 1994

EDE - "Schiet maar raak. Jullie doen er veel kinderen een enorm plezier mee". Dat advies geeft Herman van Veen de Edese schooljeugd die vanaf vandaag een groot aantal foto's ten behoeve van de stichting Colombine gaat maken. Het ligt in de bedoeling dat de ruim negenhonderd kinderen in tien dagen rond de twintigduizend plaatjes gaan schieten van vaders, moeders! ooms, tantes, buren, huisdieren en alles en iedereen die het waard is op de gevoelige plaat te worden vastgelegd.


De actie moet rond de veertigduizend gulden opbrengen voor de bouw van het Colombinehuis in Biddinghuizen. Herman van Veen is de initiatiefnemer van de stichting Colombine. De bekende cabaretier noemt de actie in Ede "een prachtplan. Ik hou zelf veel van foto's, vooral van mensen. Even kijk je naar elkaar ,en dan klik, hebbes. Voor altijd. Dat past op een mooie manier bij het Colombinehuis. Want daar willen we de kinderen ook zo'n foto van een aantal zorgeloze dagen meegeven in hun herinnering".

Het huis is bedoeld voor kinderen die uit hun evenwicht zijn geraakt door bijvoorbeeld ziekte, oorlogsgeweld of mishandeling en die behoefte hebben aan een plek waar zij met vertrouwde mensep weer op krachten kunnen komen. "Voor die kinderen zijn rust, respect, gezelligheid en geborgenheid van levensbelang", aldus Van Veen.

Televisie-actie

De stichting houdt zich momenteel bezig met het invullen van groepen (kinderen voor het Colombinehuis. "Ook treffen we voorbereidingen voor een grote televisie-actie die in september voor het Colombinehuis wordt gevoerd", vertelt Van Veen. Bij de actie in Ede zijn leerlingen van 21 scholen betrokken. Een aantal scholen besteedt een lesuur aan de stichting Colombine. De stichting Kunstzinnige Vorming heeft een cursus fotografie voor de kinderen opgezet. Een foto kost minimaal een rijksdaalder.