Leeuwarder Courant
CILLA CEURTSEN

Herman van Veen blijft verrassen

8 apr 2011

Plaats: Leeuwarden, De Harmonie. Gebeurtenis: Herman van Veen met 'Nederlandse Tour'. Begeleiding: Erik van der Wurff, Jannemien Cnossen en Edith Leerkes. Belangstelling: 773 personen. Nog te zien: 8 april in De Harmonie (uitverkocht)


- LEEUWARDEN - Herman van Veen heeft het publiek in De Harmonie eigenlijk al om zijn vingers gewonden nog voor hij maar een noot gespeeld of gezongen heeft. Al bij opkomst valt hem namelijk een daverend applaus ten deel.


Voordat Van Veen van start gaat, traint hij eerst het publiek in het maken van regen- en onweersgeluiden. En verhip, het gestamp, geknip en gewrijf klinkt als regen en als een wegstervende onweersroffel. Daarna speelt hij in hoog tempo een aantal liedjes achter elkaar. Meer dan indrukwekkend is de versie van 'Laat me' van Ramses Shaffy die hij ten gehore brengt. "Shaffy heeft op mijn achttiende een lichtje bij me aangestoken en dat lichtje is nooit meer gedoofd."

Van Veen neemt vervolgens wel wat gas terug om moppen te tappen, de levenswandel van vriend Sjonnie te bespreken, wat te goochelen met pingpongballen en de geneugten van het opaschap aan te stippen. De entertainer weet daarbij nog steeds verrassend uit de hoek te komen: is het niet tekstueel dan is het wel met zijn mimiek
Na zoveel jaar op de planken is nog steeds te zien dat Van Veen geniet als een grap lekker valt in de zaal. Vlak voor het einde van de voorstelling blijkt dat een ongelukje echt in een klein hoekje kan zitten. Van Veen gebruikt de arm van een paspop als honkbalknuppel om een pingpongbal de zaal in te meppen. Maar de hand blijkt niet goed vast te zitten en belandt bij een vrouw op de vierde rij in het gezicht.

De vrouw verlaat vervolgens, met een aanwezige dokter, de zaal en Van Veen en zijn muzikanten zijn zichtbaar van hun stuk gebracht. "Dat was heel dom van mij." Uiteindelijk blijkt de vrouw slechts een kleine hoofdwond te hebben opgelopen en dus wordt de voorstelling vervolgd.

Pas als toegift komen Van Veens grote hits 'Liefde van later' en 'Opzij opzij opzij' voorbij. Liedjes waar het publiek stiekem tweeŽnhalf uur op heeft zitten wachten.CILLA CEURTSEN