Antwerpsgevoel
Patrick Poppe

Herman van Veen:
"Antwerpen lijkt op Wenen"

8 apr 2003

'Andere namen' heet het programma waarmee Herman van Veen, pas 58 geworden, in april vier keer vier dagen in de Arenbergschouwburg staat. Je kan deze sympathieke Nederlander bezwaariijk een rasechte Antwerpenaar noemen, maar als iemand al recht heeft op een tweede geboortestad, dan zou dat voor hem Antwerpen zijn.


Hoe en wanneer heeft u Antwerpen ontdekt?
"Cas Baas, destijds meen ik directeur van Het Groot Limburgs Toneel en medeëxploitant van het Nederlands Kamertoneel in Antwerpen, nodigde ons uit om, ik geloof in 1967, te komen spelen in zijn piepkleine theater. Daar gingen 65 mensen in. We woonden boven het Billiard Palace, schuin tegenover de Zoo. We hadden geen geld dus waren we altijd op zoek naar de goedkoopste adressen voor spullen, eten en strips.
Op die manier leerde ik Antwerpen als het ware wandelend kennen. Ik speelde in jullie stad honderden voorstellingen. Mijn dochter studeerde er. En ik heb er veel vrienden. Uiteindelijk beschouw ik Antwerpen als een thuisplaats. Ik ken er de kerken, de musea, de winkels, de kroegen, hotels, stegen, straten en de haven. Antwerpen is een deel van mijn wereld geworden, zo vertrouwd als mijn geboortestad."

Wat zijn uw favoriete plekken in Antwerpen?
"Om te beginnen de Arenberg. Om zijn beslotenheid, de verscholen entree, de waaier van de zaal. En de tuin van het hotel waar ik graag woon, maar waarvan u begrijpt dat ik de naam niet ga noemen. Ik vind het station prachtig. Ik kan daar zo maar zitten kijken. En ik sjok graag koekeloerend rond in het oude hart van de stad. Het licht in de kathedraal. Er zijn zoveel dingen. Waar ik vaak te vinden ben, is de stripwinkel schuin tegenover het station.
Om het compleet te maken zijn er restaurants in Antwerpen waar ik wel zou willen blijven wonen. Ik was voor mijn 20ste nooit in het buitenland. Mijn Antwerpse herinneringen gaan niet verder terug dan de eerste voorstellingen die we er speelden."

Zou u ooit in Antwerpen kunnen wonen? Is het vergelijkbaar met een Nederlandse stad?
"Nee, want ik ben een echte buitenmens. Ik wil op het land wonen en naar de stad gaan, zoals ook de boeren doen om hun waar te verkopen. Wij doen dat met liedjes. Ik realiseer me wel degelijk de abstractie, maar Antwerpen lijkt volgens mij heel veel op Wenen. Er heerst een soortgelijke sfeer. Niet meteen het gevolg van een architectuur, vind ik, maar op een of andere manier doen ze aan elkaar denken. En ik vind dat telkens weer. Het zijn bescheiden grootse steden waar enorm veel te beleven valt.
Antwerpen staat hoe dan ook voor mij in mijn persoonlijke top 3 wat betreft "leuke, buitenlandse steden" en dat is toch een mooie referentie, want na de tournee in Vlaanderen trekken we naar Parijs om er in het prachtige Dejazet aan de Place de la République te spelen. En later dit jaar speel ik nog in het Theater an der Kurfürstendamm in Berlijn."Patrick POPPE