De Stem
Theo van Drunen

Herman van Veen is bijna adembenemd

3 feb 1996

Bergen op Zoom - Schouwburg De Maagd. Tournee 1995/1996 van Herman van Veen. Gezien ? op 7 februari 1996. (Nog te zien op 8 februari in Bergen op Zoom, 9 en 10 februari in Roosendaal, 28 en 29 februari in Oosterhout en 10 t/m 13 april in Breda.)

Herman van Veen is een levende legende. In een sober decor weet hij op het toneel een magische sfeer neer te zetten, die haast adembenemend is. Kippevel en rillingen over je rug. Na ruim 25 jaar podiumervaring is Van Veen alleen maar indrukwekkender geworden. Gisteravond was de officiële première van de nieuwe theatershow van Herman van Veen in Bergen op Zoom.De opbouw van Van Veens voorstelling is dezelfde gebleven. Veel liedjes, enkele sketches en de nodige clownerie. Tussendoor strooit de grootmeester kleine pareltjes van filosofische wijsheden met een humoristisch jasje. Eerst die filosofietjes. Wensen zijn alleen maar mooi, als ze onvervulbaar zijn. Kent u dat gevoel? Bergen op Zoom is een praktische stad: de sigarettenfabriek is naast het crematorium gebouwd.
Om maar een paar typische Herman van Veen-voor- beelden te noemen. Dan die clownerie. Wat dat precies is bij Van Veen valt moeilijk onder woorden te brengen. Hij goochelt wat, trekt subtiel gekke bekken en weet met simpele middelen een haast kinderlijke fantasiewereld op te bouwen. Een lied als My Way Wordt bij Herman van Veen een groteske parodie: net niet grof, wel heel scherp. De enkel sketches gaan deze keer over een 55-jarige hippie en later over diens zoon die wielrenner is. Niet na te vertellen. Gewoon naar gaan kijken.

En dan natuurlijk de muziek. Herman van Veen is een all-rounder op dat gebied. Op piano begeleid door - hoe kan het ook anders - Erik van der Wurff en op saxofoon, klarinet en accordeon door Nard Reijnders speelt Van Veen viool en zingt in zowat alle Wereldtalen. Oude volksliedjes komen opnieuw tot leven. Klassieke liederen lopen soepel over in modernere chansons. De themas zijn veelal meeslepend. De (mislukte) liefde en bijbehorende intimiteiten worden in alle toonaarden bezongen. Maar ook nieuwerwetse onderwerpen komen aan de beurt: AIDS, haat jegens buitenlanders, de vergrijzing in combinatie met de sterke groei van de wereldbevolking en de toekomstige armoede als gevolg daarvan.

En deze show lijkt een soort van jubileum-programma, want allerlei hits passeren de revue. Lekker even genieten van Alfred Jodocus Kwak, het liedje De neus is een soort house-versie, Als hij kon toveren, Opzij, Zo vrolijk, Hilversum 3. Waarom ook niet? Zingen lukt me beter dan zwijgen, zegt Herman van Veen zelf. Ik hoop dat hij nog lang blijft zingen. *Door Theo van Drunen