Tubantia
Ton Ouwehand


Gitaristen brengen spannend sprookje

8 jan 1998

Het Amsterdams Gitaar Trio speelt op 29 januari in Hof 88 in Almelo repertoire van de pas verschenen cd Classical Symphony. Het zijn orkeststukken van onder anderen Bizet, Prokovief en De Falla in een eigen bewerking voor drie gitaren. Maar zondag komt het trio dat bestaat uit Olga Franssen, Helenus de Rijke en Edith Leerkes naar het Muziekcentrum in Enschede met Zere Vingers, een muzikaal sprookje dat onlangs ook op cd verscheen.


Het Amsterdams Gitaartrio bestaat twintig jaar. En in die periode hebben ze in de klassieke wereld met negen ed's en vele honderden concerten in binnen- en buitenland een respectabele naam opgebouwd. Op een gegeven moment vond het trio dat er ook eens stevig nagedacht moest worden over een concert voor kinderen, vertelt de uit Enschede afkomstige Ëdith Leerkes. 'Maar we wilden meer dan een verzameling van gemakkelijk in het gehoor liggende muziekjes.'

Het resultaat is Zere Vingers geworden,een muzikaal sprookje dat Jan Veldman voor het trio schreef en waarbij muziek klinkt van onder anderen De Falla, Tsjaikovski, Mozart en Bizet. Vorige week verscheen Zere Vingers op cd. 'We zijn geen acteurs,' geeft de dochter van politicus Bcrtus Leerkes toe. En ze zegt dat ze bij de eerste repetities onder regisseur Matthijs Rütnkc tot haar verrassing moest vaststellen dat haar Enschcdese wortels dieper in haar taalgebruik zitten verankerd dan ze be sefte. Maar tevredenheid over het uitcindclijkc resultaat is er alom. Dat geldt voor de concerten, maar ook voor de cd, waarvoor de acteur Porgy Franssen zijn stem leende aan het trio van zijn gitaarspelende zus Olga.

Edith Leerkes 'speelt' de hoofdrol, het Spaanse jongetje Miguel. De andere leden van het trip, Olga Franssen en Helenus de Rijke, doen elf andere rollen. Verkleedpartijen blijven beperkt tot het verwisselen van hoeden, petten en brillen. Zere Vingers speelt in Spanje en gaat over het jongetje Miguel. Een kereltje, dat veel van zijn vader heeft geleerd.

Gitaarspelen bijvoorbeeld. Maar ook allerlei belangwekkende wetenswaardigheden. Zo weet hij dat je onderweg gevonden gras of mos-altijd moet meenemen. En is hij op de hoogte van het feit dat een stierenvechter pas echt goed is als-ic in zijn jeugd honger heelt geleden. En dat je van het kijken naar lekker brood honger krijgt. Dat soort wijsheden heeft Miguel van zijn vader. Een geweldige kerel, vindt het jochie.

Ook weet hij dat je altijd antwoord moet geven als je iets wordt gevraagd. Anders verdrinken diezelfde dag nog al je katten. Voor een antwoord moet hij desnoods dus maar tot liegen overgaan. Maar op stomme vragen moet je juist weer geen antwoord geven. Die dingen weel Miguel weer van zijn moeder. Een prachtige vrouw trouwens. Ze kan zes jurken over elkaar dragen zonder te zwelen. En ze kan zoenen als de beste.
Miguel is gek op zijn ouders. Het vervelende is echter dat het tussen beide echtelieden niet zo botert. Vader is er vandoor met een rijke dame. En Miguel gaat op pad om hem te zoeken.

Het jochie raakt verzeild in een spannend avontuur. Hij belandt bij een stierengevecht. En achter op het brommertje van de stierenvechter wordt hij afgezet bij het kasteel van de schatrijke mysterieuze Madame Helčne. Diens onnozele lakei ziet Miguel aan voor een dokter. Of Miguel de doodzieke dame maar even van haar geheimzinnige kwaal wil afhelpen. Lukt het hem niet, dan worden zijn vingers eraf geknipt. Erg lastig natuurlijk voor een jongen die zo graag gitaar speelt. Zoals het een goed sprookje betaamt, loopt alles goed af. De ziekte wordt bedwongen, het kereltje behoudt zijn vingers en vanzelfsprekend vindt het ventje zijn vader.
Wie wil weten hoe Miguel dit allemaal voor elkaar krijgt kan de pas verschenen cd Zere Vingers van het Amsterdams Gitaartrio aanschaffen. En zondag kan men het om 14.30 uur met eigen ogen aanschouwen in de Arkezaal van het Muziekcentrum te Enschede. Als overigens de wijsheden van Miguels vader zouden overeenstem men met de werkelijkheid dan zou het Amsterdams Gitaartrio uit zigeuners bestaan. 'Gitaarspelen is iets van zigeuners, die kunnen schreeuwen met hun vingers.' Het Amsterdams Gitaartrio bestaat uit: Edith Leerkes, Olga Franssen en Helenus de Rijke. Zondag te zien in Muziekcentrum Enschede met de kindervoorstelling Zere Vingers (cd-Harlekijn Holland).Ton Ouwehand