Kamper Nieuwsblad

160 pagina's
Herman van Veen in woord en beeld

8 januari 1972

"De politiek is ongrijpbaar. Goed, partijen moeten er nu eenmaal zijn maar je moet beginnen bij jezelf! Dat is de enige politiek die ik toepas'." Deze woorden van Herman van Veen, enkele jaren geleden in een interview uitgesproken, zeggen veel over de figuur Van Veen. Jezelf leren kennen, en daamee. met die kennis anderen tegemoet treden, opdat je de ander beter zult kunnen begrijpen. Een van de belangrijkste stellingen van Herman. Een stelling die als een rode draad door al zijn liedjes loopt en Herman misschien juist daarom bij de meeste toehoorders als een verre vriend introduceert. In zijn songs, de rake teksten, herken je dikwijls iets van jezelf en zijn muziek zet je aan het denken.


Herman van Veen heeft duizenden fans, dat bewijzen de reusachtige platenverkopen en zijn glorieuze optredens overal in den lande. -Daarom was het geen onaardig idee van uitgeverij Andries Blitz NV in Laren (NH.) om een ,,grootfotokijkleesboek" over hem uit te brengen. Een grootformaat boek, 160 pagina's met foto's, tekeningen, Recensies van zijn shows, fotocopieŽn van brieven en enkele teksten van zijn liedjes, dat alles voor een prijs die aanzienlijk lager ligt dan de prijs van zijn elpees: 15 guldens. Voor zijn 'ware fans natuurlijk geen bezwaar. Maar wat ik nou jammer vind is dat het boekwerk, dat overigens door zijn Harlekijn-medewerkers Rob Chrispijn en Gerard Jongerius werd ontworpen, niet al de teksten van zijn liedjes bevat. Immers, een tekstboek, aangevuld of verfraaid met wat foto's zou een stuk beter in de markt liggen dan dit boek onder de titelĄHerman van Veen".

Dat neemt niet weg dat dit boek alleszins de moeite van het doorkijken-lezen waard is. Het is min of meer een aan de moderne tijd aangepaste vervolgversie van zijn vorig jaar uitgebrachte, bijna uitverkochte "groene boekje"; zijn huidige gedachten worden getoetst aan die van vorig jaar. En dan komt Herman tot deze uitspraken:
"In de palm van mijn hand zijn zojuist roodborstjes komen wonen, 't Is erg gezellig."

Of: "Somber is erg verdrietig."

En:
,,Welterusten zegt de clown en wast de smink van z'n gezicht en kijkt verdrietig naar het zaagsel op de punten van zijn veel te grote schoenen."

En wat vind je van deze: ,,Ik huil mezelf in slaap want alle schapen op de wereld heb ik al geteld."

Zo staan er vele van dergelijke in "Herman van Veen." Juist daarom het kopen wel waard. Alleen jammer van die songteksten!