het Centrum

Herman van Veen excelleert

NIEUWE TRIOMF IN EEN EIVOL GRAND THEATRE

8 januari 1970

AMERSFOORT, 8 jan. - Andermaal heeft cabaret-minnend Amersfoort zijn hart kunnen ophalen aan de bruisende voorstelling „Harlekijn" van Herman van Veen. Ook gisteravond was het Grand Theatre afgeladen vol met belangstellenden, die zijn eerste voorstelling op 5 november 1969 niet konden bijwonen, omdat deze vrijwel onmiddellijk uitverkocht was. De jonge Utrechtse cabaretier oogstte met zijn vonkenspattende show en kolderieke vondsten weer veel sukses, strooide kwistig afwisselend vreugde en een vleugje melancholie over het toneel en doorspekte zijn woordkeus met het nodige bargoens, hetgeen het effekt aanmerkelijk verhoogde.


Met verbazingwekkend gemak gaf hij aan vele typetjes gestalte zonder zichzelf ook maar een ogenblik prijs te geven. Bij zijn elastische en muzikale capriolen werd hij trouw terzijde gestaan door Laurens van Rooijen, piano: Herman Meijer, gitaar: Tonnie Koning, percussie;
Bert Ruyter, bas: Erik van der Wurf, orgel en fluit; Hans Frederikse, vibrafoon en trompet en Gerard de Vries, tuba en sousafoon.

Opmerkelijk was. dat het flitsende en klaterende cabaretprogramma aanmerkelijk korter duurde dan dat van 5 november, maar dat vond ongetwijfeld zijn oorzaak in het feit, dat zangeres Lenny Kuhr de groep heeft verlaten om 'n voor haar geplande tournee te gaan verzorgen. De tijd die voor haar destijds in het programma werd ingeruimd, werd gisteravond niet door een andere zangeres of cabaretičre gevuld.


Zilveren draad


Zichtbaar genoot het publiek van de fijne levensliedjes, die als een zilveren draad door het programma gevlochten waren en op een wijze werden gebracht zoals alleen deze succesvolle cabaretier dat kan:
'Suzanne', 'Waar blijft de tijd', 'Cirkels' en niet te vergeten 'Drie schuintamboers'. Het was ook typisch Herman van Veen. die na het ovationele applaus het publiek pas naar huis liet gaan, nadat hij hen de waarschuwing: „Voorzichtig rijden hoor, want 't is erg glad buiten, en ik kom hier volgend jaar weer terug" had meegegeven.