Zondag
Bob de Groot

SHIRLEY MCLAINE: HERMAN VAN VEEN KOM NAAR AMERIKA!7 november 1982
HERMAN VAN VEEN GAAT BIJNA ZO GOED ALS ZEKER NAAR DE VERENIGDE STATEN: de NEDERLANDSE cabaretier werd in het WESTDUITSE HAMBURG persoonlijk uitgenodigd voor een aantal optredens in het NEW-YORKSE METROPOLITAN OPERA door niet minder dan SHIRLEY MCLAINE..


DOOR HERMAN VAN VEEN, de harlekijn met de blauwe ogen, keek verschrikt op toen hij na een optreden in HAMBURG plotsklaps SHIRLEY McLAINE zijn kleedkamer binnen zag komen. HERMAN VAN VEEN wist dat SHIRLEY een fan van hem was, maar dat de legendarische AMERIKAANSE speciaal om hem te zien uit de VERENIGDE STATEN overgevlogen was, wilde HERMAN VAN VEEN in eerste instantie niet geloven.

Later echter sloeg zijn ongeloof om in ware verbazing. Want Shirley McLaine kwam niet alleen om de cabaretier aan het werk te zien, maar ook om hem over te halen een aantal optredens in de VERENIGDE STATEN te geven.

Zelfs de plaats waar HERMAN VAN VEEN voor een louter AMERIKAANS publiek zijn 'kunsten' zou moeten vertonen was door SHIRLEY McLAINE al bepaald.


PRINSES IRENE


Zij stelde HERMAN VAN VEEN voor zijn optredens te laten plaatsvinden in METROPOLITAN OPERA, de zaal waar alle grote der aarde minimaal één keer op het podium hebben gestaan. En tegelijkertijd ook de zaal waar SHIRLEY MCLAINE triomphen vierde.

HERMAN VAN VEEN was verpletterd door het aanbod. Nog maar nauwelijks een jaar geleden was hij door de NEDERLANDSE pers weggeschreven toen hij zijn voorlaatste programma ONDER WATER presenteerde. Dit programma legerde hem een miljoenenverlies op. Maar ondanks dat ging hij onvermoeid door... Een van zijn grootste fans, PRINSES IRENE, hielp hem daarbij. Ook zij is altijd overtuigd geweest van het grote talent van HERMAN VAN VEEN, met wie zij samen in het bestuur van de STICHTING COLOMBINE zit.

Maar ook HERMAN'S vrouw, de actrice MARLOUS FLUITSMA, hielp haar man na het geflopte ONDER WATER over het dode punt heen. Dankzij die twee vrouwen kwam HERMAN VAN VEEN dit jaar sterker dan ooit terug en waagde hij zich zelfs aan een tournee door DUITSLAND. Juist daar, in Hamburg aan de wondermooie ELBE, kreeg hij eindelijk erkenning voor zijn 'performance'.

Dat HERMAN VAN VEEN de uitnodiging van SHIRLEY McLAINE voor een aantal AMERIKAANSE optredens zal accepteren lijkt welhaast zeker... Alleen moeten de AMERIKAANSE autoriteiten hem nog in het bezit stellen van een werkvergunning. Maar met behulp van SHIRLEY McLAINE moet ook dit welhaast zeker lukken...BOB DE GROOT